Ресторантьорът Емил Кастрев: Обречени сме на тежка зима и фалити! Излизаме на протест!(+АУДИО)

Това, което се случи последната седмица  беше „черешката на тортата”, заяви собственикът на заведения в Дупница

Собственици на заведения за обществено хранене, ресторанти, работещи в ГУМ-Дупница, детски центрове, фитнеси, кафетерии, заети в туристическия бранш и граждани излизат в четвъртък на протест под лозунга „Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!”. Дупнишките барикади са точката, от която местният бизнес ще се включи в националните протестни действия, организирани от Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете и др.

„Излизаме, за да получим малко толеранс за въведената ограничителна заповед на Министерството на здравеопазването, тъй като бизнесът нямаше никакво време за реагиране. Държавата наложи изискването за зелени сертификати в последния момент, от днес за утре, което създаде непреодолими за бранша проблеми. И за да не бъдем обвинявани, трябва пределно ясно да се каже, че ние искаме всички да са ваксинирани, не само работещите и посещаващите заведенията, а всички. Защото на практика се получава следният парадокс - може да се окаже, че хората, които отиват на проверка, не са ваксинирани. А това са хората, които отговарят за спазването на мерките и закона. Искаме, ако решението е такова, то да важи еднакво за всички граждани”, заяви Емил Кастрев, собственик на заведения в Дупница и един от организаторите на протеста в града.
По негови изчисления от въвеждането на мерките той отчита  над 50% спад на клиентите и съответно на оборота. „И това е само през деня. Колегите, които работят вечерта и имат вечерни заведения, там спадът е от 70 до 100%. Повечето от тях вече не работят, защото няма за кого. Една част от хората нямат необходимия зелен сертификат, а другата част се страхуват, защото не знаят по какъв начин ще бъдат третирани от закона и предпочитат въобще да не излизат. За жалост обречени сме на фалит”, прогнозира Кастрев. Той съобщи, че заетите в бранша не получават никаква компенсация и помощ от държавата след въвеждането на ограничителните мерки.  
„Това, което се случи последната седмица, беше „черешката на тортата”. Повиши се електроенергията, газът, консумативите, всички стоки, горивата, доставките, всичко. И сега есента, когато е  най-хубавият момент да поработим, защото можем да спестим от електроенергията и да имаме клиенти заради хубавото време, те ни спряха. Обречени сме на тежка зима. За жалост с последните въведени мерки така се случва. Някои от колегите спряха да работят и са на ръба на оцеляването. Работим си сами, намаляваме персонала до максимума. Това означава единствено, че ще има голяма безработица на хора от нашия бранш. Повечето от освободените търсят препитание на ново място и когато мерките отпаднат, ние ще останем без персонал. Това се случва при абсолютно всички браншове, които са пряко засегнати от наложените мерки и изискването за зелени сертификати”, разказа местният ресторантьор.

Според него държавата създава условия за корупционни схеми, тъй като по-лесно е да се сдобиеш с фалшив документ, отколкото да се плаща за тестове, да се чакат изследвания и ваксинация.
„По отношение на антигенните тестове положението е такова, каквото се случва в цялата ни държава. Служителите си правят антигенни тестове на 48 часа и плащат по 10 лв. Не знам какво се има предвид под безплатни тестове, но такива тук няма. Има и друг проблем и той касае хората, които имат заболявания и не са прекарали вируса. За тези хора няма определен ред какво трябва да направят и какъв документ да си извадят и как ще бъдат третирани. Всички тези въпроси са породени от това, че подобно решение е взето за два дни. Така се създадоха условия за корупционни схеми. Оказва се, че е по-лесно да се сдобиеш с някакъв фалшив документ, отколкото да си направиш изследване, да изчакаш да излезе резултат от това изследване или да отидеш да се ваксинираш”, смята Емил Кастрев.
Той засегна и проблема с невъзможността на заведенията да работят на открито, без клиентите да притежават зелен сертификат.

„Има проблем и по отношение на работата на открито. Неписано министърът съобщи, че мерките касаят всички заведения, които са на закрито. Но какво пише в заповедта, в нея пише – абсолютно всички обекти. Т.е. нямаме право да работим нито на закрито, нито на открито. И виждате, че от вчера в големите градове започна санкциониране и на обектите, които работят на открито. Това отново е пълен абсурд. Едно се казва, друго се пише и всеки си интерпретира нещата по негов си начин. Ако дойдат пет човека на проверка, те ще тълкуват нещата по различни начини и ще намерят пет различни причини за налагането на санкции”, коментира Кастрев.
Той очаква в протеста да се включат всичките му колеги от града, както и да получат подкрепа от страна на обществеността.
Организаторите на протеста настояват:
1. На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.
2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.
3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.
4. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за ВСИЧКИ.
5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само когато страната се намира в „тъмночервена“ и „червена“ зона.
6. Считаме, че беше задължително да се даде гратисен период, какъвто на практика нямаше.
7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.