Собственикът на ДЦ „Замъкът” в Дупница: Положението е критично, буквално съм потресен

   „Не съм съгласен с новите ограничителни мерки и ги намирам за нелогични”, заяви собственикът на Детски център „Замъкът” в Дупница Стоян Асенов. „Приемам го тежко. По принцип през лятото детските кътове нямат много работа, защото хората предпочитат да празнуват на открито. И точно сега, когато почнахме да набираме скорост и да работим, те отново ни спират. Не знам, ще бъде много трудно. Казват, че бизнесът ще се обезпечава, но как точно... Гарантират се част от работните заплати, но освен заплати ние имаме кредити, взаимоотношения с банки и заеми и там няма кой да ни помогне”, сподели Асенов, след като стана ясно, че предстои поредното затваряне на детските центрове за периода от 7 септември до 30 октомври 2021 г.

„Положението никак не е розово, защото два месеца не са малко време. Всички разходи продължават да си текат: банки, осигуровки, заплати. Положението е критично и не зависи нищо от нас. От миналата година вече три-четири пъти ни затварят. Част от персонала напуска, защото всеки търси сигурност, а в нашия бранш няма никаква сигурност. Когато си решат - затварят, когато си решат - отварят. Изхвърля се стока, изтичат срокове, доставчиците не искат да се връща и е много трудно”, разказа Ст. Асенов. 

Той недоумява какви са критериите, съгласно които се изготвят ограничителните заповеди, касаещи въвеждането на мерки против COVID-19. Според Асенов те са лишени от мисъл и логика. ”Не знам защо има такива разграничения. Казват, че тържества от частен характер до 30 души на закрито може. Но не разбирам защо при нас или в други детски центрове не може да има тържества до 30 души. На рожден ден на детето ви няма да поканите някой непознат, а ще бъде с кръга от хора, които така или иначе се виждате. Дали ще бъде тук, или навън – няма значение. Подобни мерки няма да спрат разпространението на вируса”, категоричен е собственикът на детския център в Дупница.

Стоян Асенов смята, че има „двоен аршин” при определянето на мерките, които засягат определени бизнеси. „Не може в една голяма хранителна верига да влизат хиляди и да има текучество от хора, а при нас да не може да се проведе един детски рожден ден с 10 дечица и 10 възрастни. Базата ни е голяма, може да поеме много повече, но накрая ни казват: „трябва да затворите”, което не ми се вижда правилно. Ако ни кажат: имате ограничения до 20 или 30 човека - добре. Все пак ще работим. А така направо ни спират. И ще бъде много трудно”, сподели Асенов.

Собственикът на „Замъкът” разказа, че заради всички ограничителни мерки от миналата година е загубил част от служителите си. „От персонал с 9 души сега работим с 5, а намирането на подходящ персонал за работа в детски център е трудно, тъй като работата е специфична. По време на миналите затваряния съм отделял пари от собствения си джоб, за да мога да запазя хората. Подпомаганията по различните мерки гарантират минималната работна заплата, но служителите искат да получават възнагражденията си в пълен размер. Държавата дава по 400-500 лева, но остатъка го поемам аз, за да мога да ги задържа”, сподели за проблемите Асенов.

Той е категоричен, че със затварянето на дейността освен служители се губят и клиенти. „Всеки иска да направи хубав празника на детето си, хората се обаждат, записват си дати, всичко се уговаря предварително и след това ни затварят. Нямаме никаква яснота и това води до загуба на клиенти.” 

Стоян Асенов е категоричен, че ако има организиран протест на хората от бранша със сигурност ще участва в него. „Пак казвам - няма логика. Не може да има частно събитие на закрито до 30 човека, а да не може в един детски център или в ресторант да няма 30 човека на закрито. Това е нелогично. Не може децата да ходят на детска градина и на училище, където групите са по 30, а да не може да има детски рожден ден с 10 или 15 деца. Логика няма, но така са го решили. Театри, музеи и др. ще могат да работят с намален капацитет. Редно би било и ние да продължим да работим при намален капацитет, при определен брой хора, с определен диапазон от време, при спазване на всички санитарни изисквания - почистване и дезинфекциране на помещенията, но не и да ни затварят напълно. Днес като чух информацията, останах буквално потресен”, изрази възмущението си от новите ковид мерки Асенов, който не вижда светли хоризонти пред бизнеса си. Той изтъкна и факта, че целият персонал на Детски център „Замъка” е ваксиниран.