3 годишен е най-малкия преминал през Триажния кабинет в Дупница

   25 души преминаха до обяд през Триажния кабинет в Дупница, от тях 7 са дали положителен резултат, съобщи дежурния фелдшер Милена Манова. Най-малкият пациент, който е изследван за COVID-19 в сряда е на 3 години. Неговата проба е била отрицателна. 

С решение на общинския кризисен щаб от 1 септември бе възстановена дейността на Триажния кабинет в града. Съгласно последната заповед която е връчена на служителите в кабинета, право на безплатно тестване за COVID-19 имат жителите на общините Дупница и Бобов дол. 

„Симптомите, при които протича коронавусната инфекция сега са  сходни  с предишните варианти на вируса. Сред тях са температура, болки и дразнене в гърлото, чувство за умора, отпадналост, кашлица”, коментира М. Манова. Нейният съвет към хората, които не са сблъсквали с инфекцията е да избягват групови събирания, носене на маска и  често миене на ръце.

Тя не очаква ръста на заболеваемост да достигне предишните нива и да се повторят опашките пред Триажния кабинет,  от времето на месеците октомври и ноември 2021 год. „Голяма част от хората вече са прекарали вируса, други са се ваксинирали. Сега са онези, които не са се срещали с вируса или не са се ваксинириали, както и някои с оплаквания след ваксиниране. Не очаквам такова струпване, каквото беше миналата година”, коментира Манова. 

Тя потвърди информацията, че новия щам засяга и малки деца като поясни, че част от педиатрите в града ги насочват за тестове  към Триажния кабинет. Изследванията на малките пациенти се правят единствено с  придружаващ родители. 

Триажният кабинетът ще работи всеки делничен ден от 9 .00 до 18.00 часа, а събота и неделя от 10.00 до 18.00 часа., с обедна почивка от 13.00 до 14.00 часа. На едно лице може да се извършва тест след проверка на статуса му в информационната система, като при установяване на извършен тест в рамките на 48 часа, не може да му бъде извършен нов. Пациентите с положителна проба се насочват към общопрактикуващите лекари и в зависимост от състоянието им се лекуват у дома или хоспитализират.  

Дупница бе вторият град в страната, който разкри такъв кабинет през есента на миналата година.  За 6 месеца през него преминаха над 10 000 жители. Той приключи работа на 1 юни, но заради увеличаване на заболеваемостта дейността му бе възстановена.