(+АУДИО) Асен Кирилов: Най-малкото дете бежанец в Дупница е само на годинка, над 5 500 лева са събраните средства в дарителската сметка.

Над 45 са бежанците, които вече са настанени в град Дупница. От тях само 4–ма са мъже, останалите са жени и деца. Това разказа Асен Кирилов, който пръв поде инициативата за осигуряване на свободни жилища в града за бягащите от войната в Украйна. Най-малкото дете е само на 1 годинка, а най-голямото е на 18-сет, уточни Кирилов. Част от първоначално настанените в Дупница вече са напуснали града и страната. Те са се отправили към свои роднини в Полша и Чехия, където могат да бъдат отново заедно и да намерят по-бързо работа. „Повечето от пристигащите са дошли тук по различни канали- консулства , неправителствени организации и групи за взаимопомощ. Те се свързват  с нашите телефони и знаят, че имаме създадена организация за посрещане на бежанци. Благодарен съм на хората, които работят за каузата денонощно чрез групата „Дупница в помощ на бежанците”. В неделя и понеделник пристигнаха още хора и вече са приютени”. 

Чрез своята фейсбук страница доброволци съобщиха, че съпричастност към съдбата на бежанците са проявили и членове на мотоклуб „Неразделни братя”. Те  са осигурили подслон на един мъж и три жени, едната от които е на 82 години и в инвалидна количка. Избягалите от град Измаил край Одеса са настанени в клубната къща на „Неразделни братя”, а председателят Димитър Недев е поел личен ангажимент към възрастната жена. 

Асен Кирилов е посрещнал част от пристигащите семейства в Дупница. „Не са малко и хората, които са приети от други доброволци. Работата ни е разпределена така, че едни от ангажираните са заети с осигуряване на хранителни продукти, обзавеждане, доставки на посуда и други  нужни неща, а други с тяхното посрещане и настаняване. Жилищата, които хората предоставят са свободни, но в част от тях липсват отоплителни уреди, домакински електроуреди и всичко необходимо за едно нормално съществуване”, сподели още Кирилов. Той напомни за пореден път, че на този етап организацията разполага с достатъчно средства, за да бъдат поети част от режийните разходи за ток и вода. „Има немалко хора, които предоставиха своите домове безвъзмездно и декларираха, че ще поемат всички разходи на настанените при тях. Други, които нямат такава възможност трябва да знаят, че средствата ще бъдат поети от нас. В сметката, с която разполагаме има над 5 500 лева и ще бъде даден отчет за всеки похарчен лев. Има и хора от чужбина, които също са заявили, че при необходимост ще дарят”, сподели още Кирилов. 

По думите на мъжа, който се посветил на това да осигури покрив за бягащите от конфликта в Украйна,  повечето настанени  не желаят да говорят за войната. „До тук няма нито един, с който аз съм се срещнал, който да иска да говори за войната. Виждам, че са уплашени, като най-силно са стресирани децата. Страхуват дори и от мен, защото не знаят какво могат да очакват. Жените са притеснени за възрастните си родители и мъжете им, които са останали там. Плачат често. Стараем се да им подсигурим карти, за да могат да осъществят връзка с роднините си ”, разказа още Асен Кирилов. Той се надява, че мерките, с които държавата ще осигури средства на хотелите, които настаняват бежанци ще бъдат разширени , за да могат от тях да се възползват и българските семейства, които са предоставили своите домове. „Доколкото разбрах в Англия  парите ще бъдат насочени към всички, които приютяват бежанци. Нямам нищо против българските хотелиери, но е редно да бъдат подпомогнати всички в случая. Хората , които предоставят  помощ не трябва да се делят”, коментира доброволецът. Кирилов отчита, че по-голямата част от съгражданите му приемат добре пристигналите украински бежанци, тъй като желаещите да предоставят помощ  и да съдействат са много.