Планира се премахване ролята на личния лекар! Д-р Силвия Стефанова: Пациентите ще платят цената на хаоса в здравеопазването

Зад идеята стоят хора, които не знаят как функционира сегашната здравна система, нямат представа какво работя аз и моите колеги, категоричен е специалистът по обща медицина от Дупница 

Д-р Стефанова призова министър Сербезова да излезе публично и да обясни на обществото, пациентите и лекарите какво ще се случва в бъдеще 

   Като разруха за доболничната помощ определи заложените промени в здравния сектор от страна на правителството д-р Силвия Стефанова от Дупница. Поводът са планираните промени за премахване на ролята на личния лекар, а при проблем пациентите да търсят специалисти по обща медицина. „Явно това е проблемът на държавата в момента. Имаме усложнена епидемиологична обстановка, бежански проблем, към който трябва да се адаптираме , война която се води близо до нас, но точно сега правителството е решило да променя  здравния модел и да махне основата на една работеща система”, коментира д-р Стефанова. Тя уточни, че изразява мнение в качеството си на лекар по обща медицина, а не като заместник председател на Националното сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил, тъй като този уикенд предстои заседание на управителния съвет, на който сдружението ще излезе с единна позиция срещу готвените промени. 
„За мен като практикуващ лекар не става ясно какво планира правителството. В публичното пространство се появяват информации за проектозакони, които трябва да бъдат гласувани в пленарна зала. Те предвиждат изключително сериозни и тежки промени в модела на здравеопазване, но до тук те са много общи и неясни. Категорична съм,  че зад тях  стоят  хора, които нямат никаква идея как функционира сегашната  здравна система .Те не знаят какво работя аз и моите колеги. Тече една дискусия, която не се знае на какво почива. Ние не сме видели нищо черно на бяло като намерения  на правителството , за да можем да ги коментираме професионално ”, заяви д-р Стефанова. Тя  и нейните колеги от Националното сдружение  на общопрактикуващите лекари в страната до момента не са участвали в дискусии, които касаят готвените промени в Закона за здравето, както и промяната в статута на личните лекари. 

„Къде в Европа съществува този модел? В България сме свидетели на това как се вземат части от отделни добре функциониращи здравни системи и правим един микс, който не работи. В нашата страна правим здравна реформа вече 22 години. Националната здравна каса е основана през 1999 година , оттогава 22 години ние правим един модел , който още не е готов. А сега ще срутим неготовия модел до основи, за да изградим нов. Ние нямаме информационна система, защото т.нар. пациентско досие не е готово. Ако вие сте пациент, но имате друг личен лекар и дойдете при мен как аз ще мога да ви прегледам и да имам достъп до вашата информация?  Тази система не е готова и аз не знам какво се е случвало с вас през годините. Ето това не е налично повече от 20 години и никой не знае кога ще се случи. Пред  вас стои и говори бъдещ специалист по обща медицина, който е равностоен на кардиолога и на колегата акушер-гинеколог,  защото това е това е коментираната бъдеща специалност.  Но какво ще работя след като спра да използвам тази специалност в сегашния й вид , съгласно този нов модел ? Как ще я приравня към другите специалности?”, пита д-р Стефанова. Според нея пациентите ще бъдат най-големия потърпевш в случай,  че бъдат приети  заложените промени в Закона за здравето.

„Всички хора и всички пациенти ще бъдат потърпевши.Ще настъпи тотален хаос.На първо място системата няма да бъде готова. Важно е да се отбележи, че голяма част от общопрактикуващите лекари са  на възраст над 55 години, а това изисква необходимото време за преценка и адаптиране към новата ситуация. Посещаващите кабинетите в по-голямата си част също са възрастни  и хронично болни хора, които ще бъдат поставени в ситуация на неведение към новите условия, които дори не се знае какви са. Всички ще бъдат потърпевши, но най-вече пациентите  ще платят цената на предстоящите процеси и хаоса който е замислен. Аз  дори не виждам как това нещо ще проработи изобщо”,  коментира  лекарят с една от най-големите практики в Дупница. Според нея неизвестните са много повече отколкото заглавието-„махаме личните лекари”. Тя  изрази притеснение относно обслужването на пациенти в труднодостъпните райони. „Пациентите от отдалечените и труднодостъпни райони няма да имат никакъв избор. За тях ще има големи проблеми. Ако тези предложения излизат от здравното министерство това означава, че те са изключително объркани и не знаят какво ще се случи”, коментира  Силвия Стефанова. Тя определя труда на личния лекар като най-евтиния, който може да си позволи държавата и прогнозира, че с приемането на промени по отношение на общопрактикуващите лекари ще се появят и листи с чакащи пациенти за преглед при специалист.   

„В момента всички говорят за нашата капитация. Всички чуват едни брътвежи, според които ние си живеем на един сигурен доход и държавата ни плаща за всеки отделен пациент.  Насадено бе пред обществото, че ние получаваме една огромна сума , за която ние не работим нищо и просто си седим в кабинетите. Получаваме едни пари наготово. Това обаче въобще не отговаря на истината. Ние получаваме пари за дейност. Работещите практики се издържат от профилактика, наблюдения на хронично болни , имунизации или казано с други думи всичко друго, но не и капитация. Тя  е малка част от нашия доход и това трябва да бъде обществено известно. Сумата е твърде малка в сравнение с това, което трябва да бъде. Държавата плаща за пациент 1. 50 лв. месечно, а той може да дойдете 38 пъти за тази сума. Ако има ТЕЛК или е  освободен по някакъв начин, той няма да заплати нищо. Казано накратко –сега съществуващата система е най-простия начин да имаш работещи лекари насреща. И ето от тук ще дойде страшното за държавата. Благодарение на тази капитация – ние сме най-евтиния начин да съществува системата. Ако на нас ни се заплаща на случай   като на специалисти по обща медицина , както предлага държавата , това означава да ни изравнят като заплащане с  другите специалности.Т.е. аз да получавам толкова, колкото получава и колегата кардиолог. Откъде ще ги плати касата след като не разполага с този ресурс.И тъй като няма такива пари ще настъпи момента, в който ще имаме пациенти на чакащите. Как пациентът ще знае при кой лекар трябва да отиде, кой ще бъде механизмът, който ще урегулира този процес?”, отправи питане към управляващите Министерство на здравеопазването д-р Стефанова. 

На въпрос какъв ще бъде пътят на пациента до лекаря, в случай че бъдат приети промени Закона за здравето  д-р Стефанова заяви, че подобни питания трябва да бъдат отправени към министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.
„Нека някой журналист зададе тези въпроси. Аз също чакам отговорите с огромно удоволствие, защото и аз не знам какъв е отговорът на въпроса какво трябва да направи един пациент в бъдеще. Според мен ще върви с едни пари и няма къде да ги даде. Но професор Сербезова може да знае отговора на този въпрос. Не се шегувам и не съм иронична, напротив, загрижена съм за пациентите. Аз знам какво ще правя, защото имам голяма практика и много работа. Дори и да нямам договор с касата имам достатъчно пациенти, които лекувам повече от 20 години. В момента излизат статистическите отчети от РЗИ, които опровергават насадените твърдения, че ние не сме работили с пациенти по време на пандемията. Аз имам прегледани над 800 болни с ковид, да не говоря за броя на ваксините. Истината е, че в момента системата в основата си се крепи на нас. Ние сме отдолу, специализирата помощ е нагоре, а болниците са най-отгоре. Базата сме ние, а те искат да премахнат точно базата. Какво се случва, когато се махне основата на една къща - тя просто ще се срути. Те ще я срутят системата, тя няма да падне от само себе си,  защото касата няма да издържи”, прогнозира д-р Стефанова. Тя съобщи, че този уикенд предстои събиране на Управителен съвет общопрактикуващите лекари в страната, който ще излезе със своя позиция.

„Очакваме и реакция от пациентските организации. На този етап обаче ние нямаме разписано нищо черно на бяло. Няма документ за намерения, няма обществено обсъждане, няма нищо. Предстоят сериозни промени в закона и наредбите, но ние не можем да ги дискутираме, защото всичко се научава като информация от медиите , но не и като документи. Това са проблеми, които ще засегнат всеки един жител на тази държава. Никъде и никой не прави нещата по този начин. Ако целта е да се унищожи Здравната каса, защо е необходимо гражданите да плащат последствията от това. Последствията няма да са за лекарите, защото ние имаме своята професия независимо от надписа на вратата. Дали ще бъда личен, семеен лекар, джипи или специалист по обща медицина за мен не се променя нищо, освен условията при които ще работя. Ако условията за нас са неприемливи, ние просто няма да ги изпълняваме. Регистрирани сме по търговския закон и можем да работим без каса. Но какво ще правят пациентите”, попита д-р Силвия Стефанова. Тя призова чрез медиите министъра на здравеопазването проф. А. Сербезова да излезе публично и да обясни на обществото, пациентите и лекарите какво ще се случва в бъдеще в системата на здравеопазването.