Българската православна църква чества паметта на Св. мъченик Енравота – Боян

   Днес Българската православна църква чества паметта на Св. мъченик Енравота – Боян, княз Български.

Хан Крум (803-814 г. ) - при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам.

Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816-831 г.), забелязал християнизаторското влияние на Кинам върху своите синове. Веднъж Омуртаг се опитал да застави Кинам да вземе участие в идоложертвена трапеза. Понеже Кинам отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб.

Обаче скоро княз Енравота тайно приел християнско кръщение с името Боян под влиянието на Кинам. Като узнал това, Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът отказал.

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч, в която заявил, че християнството "ще се преумножи на българска земя".

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.

Освен тези сведения, ние нищо друго не знаем за св. княз Енравота – Боян, княз Български: къде е гробницата му, къде са мощите му, имало ли е служба в негова чест. Той става вторият в историята светец от български произход след свети Тервел, който се споменава за пръв път като светец едва през XVIII век.
Днес имен ден празнуват носещите името Боян, Албена, Бояна, Бойко, Бойка, Бойчо. Името Боян е прабългарско и означава "войн".