Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица

   Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.Пасхалната вечеря - последната преди разпятието, започва с ритуален жест - Христос измива краката на апостолите с думите ''Не дойдох да ми служат, а да послужа''.

Според евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино - неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: "И когато ядяха, Исус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте - това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Евангелие от Матей, 26:28).

По време на Тайната вечеря Иисус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. Синедрионът произнася смъртна присъда. Тя е потвърдена от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението да бъде осъден на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се маслосвет, при който всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.Народният обичай свързва Велики четвъртък с традицията в този ден да се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано сутрин преди изгрев слънце.Първото яйце задължително трябва да бъде червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузите им за здраве. Това яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя. На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци.