Изложба по повод 110 г. от рождението на Димитър Димов откриха в Дупница (+AУДИО)

   В Дупница бе открита изложба по повод 110 години от рождението на писателя Димитър Димов. Експозицията е подредена в една от залите на Историческия музей и е озаглавена “Испания мечта и вдъхновение“. Изложбата гостува в Дупница със съдействието на Националния литературен музей и Къщата-музей „Димитър Димов” и е посветена на любовта на писателя към Испания.

   Семейството на Димитър Димов е тясно свързано с Дупница, майка му Веса Харизанова е от града. Смята се, че именно от Дупница, където Димов прекарва детството си, тръгва неговия интерес към историята и културата на Испания.

На откриването на изложбата бе прожектиран филмът „Триптих за Димитър Димов“. Директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска обясни, че това е първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Ученици от СУ „Паисий Хилендарски”-Дупница пък също се включиха в откриването на изложбата, като рецитираха на испански език.

В звуковия файл може да чуете подробности за изложбата “Испания мечта и вдъхновение“ , както и за живота и творчеството на Димитър Димов от директора на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска.