Цената на водата в Дупница става 2,02 лв. (+АУДИО)

   До месец април Кюстендилска вода ще стане водния оператор на Дупница, а цената на водата ще е 2,02 лв. Това обяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Той допълни, че след официалното присъединяване към Областната асоциация ще се запази броят работни места във ВиК-Дупница. Костадинов изрази несъгласие с думите на министъра на околната среда Емил Димитров, че ВиК-Дупница е във фалит. „Дружеството е в тежко финансово състояние, но в никакъв случай не е във фалит”, посочи Костадин Костадинов. Той изнесе цифри, като каза, че от 6 години финансовото състояние на ВиК-Дупница не се променя – 2 милиона лева приходи, 2 милиона лева разходи и около 900 хиляди лева задължения. Костадинов съобщи и че по данни на Министерството на регионалното развитие Европейската комисия се е съгласила да се разреши финансирането с европейски средства на Областни водни асоциации, в които не се е включила една от общините. Досега условието бе всички общини да са членове на съответната асоциация. Това ще отвори възможност в следващия програмен период Дупница да получи европейско финансиране за ремонт на ВиК-мрежата. По данни на Костадин Костадинов Община Дупница се нуждае от 112 милиона лева за ремонт на водопреносната мрежа.

   Водната криза в Дупница е силно преекспонирана, а нивото на язовир Дяково е същото като през 2017 година. В това бе категоричен председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Днес той проведе среща с кметове на села от Община Дупница, с управителя на ВиК Илия Илиев, с общински съветници и с градоначалника Методи Чимев. По думи на Костадинов към момента най-сериозен е проблемът с водата в Баланово, където тя е негодна за пиене, както и в село Делян. Що се касае до язовир Дяково, Костадинов посочи, че има множество отклонения на вода, но те в никакъв случай не са незаконни, а ползвателите си плащат потреблението. Според него спирането на отклоненията от язовира оставя без вода района на автокъщите край Дупница, фармацевтичното предприятие и ТЕЦ Бобов дол. Председателят на Общинския съвет посочи като причина за намаленото ниво на язовир Дяково наличието на ВЕЦ-Яхиново и лошото състояние на канала до ТЕЦ Бобов дол. В допълнение Костадин Костадинов каза, че от 8-9 години град Дупница не ползва вода от язовир Дяково, а водоснабдява единствено няколко села от Общината или определени махали.

   В звуковия файл може да чуете повече за водоподаването от язовир Дяково от председателя на ОбС-Дупница Костадин Костадинов