Взрив в имот на бивш военен в Дупница, откриха над 200 капсул детонатора и 5 кг пресовки (+АУДИО)

   В спомагателна постройка към частен имот на улица „Жива вода” в квартал Бешика в Дупница снощи е възникнал пожар, а вследствие е избухнал и взрив. Имотът е собственост на 76-годишния Никола Паунов. Той е бивш военен от поделението в село Самораново, работил е и като бомбаджия в мини Бобов дол. Сигналът в Противопожарната служба е подаден в 23.25 ч. Пръв да гаси пожара се е притекъл хореографът Воин Воинов, който е съсед на Паунов. Именно Войнов е предупредил пожарникарите, че в помещението вероятно има взривни материали. Наложила се пожарникарите да гасят огъня легнали, за да бъдат предпазени при силна експлозия.

   Пожарът е бил потушен, но са се взривили боеприпаси. През цялото време на пожара са се чували взривове, имало е опасност за пожарникарите и полицаите. Огънят е унищожил паянтовата постройка, два кубика дърва, инструменти и машини. Спасени от опожаряване са 3 сгради. Открити и иззети от обекта са над 200 броя капсул детонатори и над 5 кг пресовки с надпис СКАЛЕНИТ – незаконно притежание. 76-годишният собственик на имота е бил обгазен и обгорен и е прегледан в дупнишка болница. Задържан е с полицейска заповед за 24 часа.

   По данни на полицията пожарът е причинен от искра в резултат на работа в стопанската постройка с електрожен. На място бе извършен и повторен оглед, пристигнаха и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, както и началникът на полицията в Дупница Борислав Динев. Уведомен е дежурен прокурор. Започнато е досъдебно производство.

   В звуковия файл може да чуете повече за случая и за действията на служителите на МВР от началника на полицията в Дупница гл. инспектор Борислав Динев