Протест в Дупница срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол” (+АУДИО)

   „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ организират среща в Дупница днес относно горенето на отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол”. Събитието е под надслов „Защо не искаме горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол” и е от 18 часа. Поводът е, че през април 2019 г. Изпълнителната агенция по околна среда обяви, че позволява горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Отпадъците, които ще се изгарят, общо 35 000 тона годишно, са пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други, отбелязват от двете организации. Това решение е взето въпреки стотиците писма, изпратени от граждани до директора на Изпълнителната агенция по околна среда Георги Балчев и ресорния министър Нено Димов. „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“, както и двама граждани, които живеят в непосредствена близост до централата, успяха да оспорят решението за комплексно разрешително. Министърът на околната среда и водите обаче го потвърждава. Стигнало се е до фаза на обжалване пред съда, като първото заседание в Кюстендилски административен съд ще се проведе на 24 септември.

   На пресконференция в Дупница по-рано днес Меглена Антонова от Грийнпийс-България и Данита Заричинова от сдружение „За Земята” призоваха за по-голяма гражданска активност относно упражнявания контрол по проблема от страна на институциите. Те посочиха, че начинът за активно включване от гражданите е с входиране на молби в съда като заинтересовани страни. Всеки гражданин може да присъства и на заседанието в Кюстендилски административен съд.

   В звуковия файл може да чуете повече за ситуацията с разрешителното за изгаряне на нов вид гориво от ТЕЦ „Бобов дол” и оспорването в съда от Меглена Антонова от „Грийнпийс” - България и Данита Заричинова от сдружение „За Земята”