Дупница посрещна шествието по пренасяне мощите на Св. Иван Рилски (+АУДИО)

   Шествието, с което се отбелязват 550 години от пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски до Рилския манастир, стигна до Дупница снощи, а рано тази сутрин продължи по Бели път. Шествието тръгна от Велико Търново на 1 юли и ще приключи на 31 юли. Вчера участниците извървяха 30-километровия маршрут от село Дрен през село Тополница – село Червен брег – село Яхиново – Дупница и около 19 ч. стигнаха до параклиса „Свети Иван Рилски“ в парк "Рила". Там бе проведено богослужение, на което присъстваха десетки граждани, а един от главните организатори Евгени Коев разказа за „Светия път”. В параклиса бяха поставени плащаница и икона на Свети Иван Рилски.

   Днес участниците в шествието ще извървят 24 километра от Дупница по Бели път през град Рила до метох Орлица. Утре походът ще премине през метох Пчелина до Рилския манастир. На 31 юли шествието ще стигне до пещерата на Свети Йоан Рилски, което е и крайната точка. Походът е посветен на годишнината от пренасянето на мощите на Свети Йоан Рилски от монашеската процесия през 1469 година.

   В звуковия файл може да чуете повече за идеята за това шествие от един от главните организатори – преподавателят и историк от Велико Търново Евгени Коев