АПИ: Отпадъците около магистрала „Струма” не са наша отговорност (+АУДИО)

   Агенция „Пътна инфраструктура“ проверява дейностите по разчистването на пространството под моста на магистрала „Струма“ при Дупница, където преди седмица избухна пожар. На място днес бе и председателят на Управителния съвет на Агенцията Георги Терзийски. Прави се изпитване на товароносимостта на платното към София, като по думи на Терзийски АПИ има готовност до края на деня да пусне движението в посока София. Ремонтът по платното в другата посока изисква по-дълъг период от време. 1 860 000 лева ще струват ремонтите и възстановяването на засегнатия виадукт на магистралата. Пострадали са 13 колони, три греди и два еркера. Относно натрупаните материали около моста, Терзийски каза, че се чакат указания къде те да бъдат депонирани, тъй като в цяла Кюстендилска област няма нито едно депо за такава дейност. До 2 септември АПИ трябва да почисти терена, за който отговаря, а именно пространството под магистралата, поясни Терзийски.

   "Община Дупница ни е сезирала през 2018 година. При последваща проверка не са открити отпадъци. От РИОСВ са ни сигнализирали на 20 август с предписание до 2 септември да се почисти", каза още шефът на Агенция „Пътна инфраструктура”. Според него проблемът с натрупаните суровини около съоръжението трябва да бъде решен от други институции и не е отговорност на АПИ.

   В звуковия файл може да чуете повече за ситуацията около моста на магистрала „Струма” при Дупница от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски