Световноизвестен художник дарява картина на родния си град Дупница (+АУДИО)

   Световноизвестният български художник Николай Янакиев откри своя изложба в родния си град Дупница. Негови произведения са подредени в изложбени зали "Околийска къща" и "Джамията". За откриването вчера от София пристигнаха народните представители Радослава Чеканска, Валентин Милушев и Александър Александров, както и бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев, който оказа се е личен приятел на Николай Янакиев. В зала „Околийска къща” дойде и кметът на Дупница Методи Чимев, заместник-кметът Крум Милев, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, заместник-областният управител д-р Матей Попниколов и редица други ценители на изобразителното изкуство. Събраха се и тримата братя – Николай, Любомир и Крум Янакиеви.

   Николай е роден през 1954 година в Дупница. През 1973 година завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София. През 1981 година се дипломира в специалност Живопис на Националната художествена академия в класа на проф. Светлин Русев. Николай Янакиев има над 95 самостоятелни изложби, като предпочита да твори в България, но да излага навън. Негови платна са представяни в Берлин, Бремен, Ерфурт, Кьолн, Мюнхен, Франкфурт, Ню Йорк, Виена, Залцбург, Братислава, Рим, Будапеща, Париж, Варшава, Дамаск, Хелзинки, Рабат и др. Творби на Янакиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, частни сбирки и музейни колекции по цял свят. Той е носител и на редица престижни награди. Николай Янакиев е и първият българин продал своя картина в една от най-престижните аукционни къщи „Кристис“. Самият той сподели, че ще подари свое платно на Общинската художествена галерия в Дупница.

   В звуковия файл може да чуете какво още каза световноизвестният художник Николай Янакиев при завръщането си в родния си град Дупница