Община Дупница иска 3,5 млн. лв. за завършване на Интегриран градски транспорт (+АУДИО)

   Община Дупница ще иска мостово финансиране от фонд ФЛАГ на стойност 3 500 000 лева, нужно за разплащане по проекта Интегриран градски транспорт. За целта вече е внесена такава докладна за разглеждане от Общинския съвет. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Мостовото финансиране е необходимо, тъй като наближава срокът за изплащане цялата стойност на проекта - 20 август. Крайната дата за завършване на проекта е 26 август, а след тази дата след проверка сумата ще бъде възстановена на Община Дупница от управляващия орган на Оперативната програма, обясни Китанова.

   Общата стойност на проекта Интегриран градски транспорт е 6 943 911 лева и беше забавен във времето, заради жалби, припомни още Олга Китанова. По него се предвижда ремонт на улици, тротоари, изграждане на кръстовища, нова автобусна линия и сервизна база. Половината от заложените дейности вече са изпълнени, обяви ръководителят на проекта Мая Спасова. Тя посочи, че са доставени автобусите за новата вътрешна линия номер 5, монтирани са GPS-устройствата на превозните средства от градския транспорт по сегашните 4 линии. Спасова изтъкна и че дейностите по улица „Георги Икономов”, която се ремонтира по този проект, са почти завършени, като остава единствено да бъдат монтирани навесите на спирките. Остава да бъдат монтирани и електронните информационни табла по маршрута на линия номер 5 – от жк „Социални жилища” до квартал „Байкал”. Мая Спасова посочи, че линия номер 5 ще бъде изпълнявана от новосъздаденото общинско дружество Дупница транс. Закупените автобуси за тази линия отговорят на изискванията за хора в неравностойно положение. По думи на Мая Спасова, изграждането на сервизната база е изпълнено на 40%.

   Проектът ще подобри и инфраструктурата около Социалните жилища, посочиха ръководителят му Мая Спасова и заместник-кметът Олга Китанова.

Повече за самия проект и за необходимостта от мостово финансиране може да чуете в звуковия файл от заместник-кмета на Дупница по икономическите дейности Олга Китанова