Инвестират 1 милион лева в минералната вода в с. Бистрица (+АУДИО)

   Инвестицията в разкритите находища на термоминерални води в дупнишкото село Бистрица ще е в размер на около 1 милион лева. Това обяви на презентацията на хидрогеоложката програма кметът на общината Методи Чимев. Той обясни, че за дейностите ще се търси външно финансиране, а ако не бъде осигурено такова, необходимите средства ще бъдат заложени в проекто бюджета на общината за следващата година. Проучвателните дейности са стартирали още през 2017 година със 100% средства на общината, посочи още кметът Методи Чимев.

   Ръководителят на екипа направил проучванията – проф. д-р Костадин Щерев обясни, че откритата вода в Бистрица може да бъде използвана за къпални и промивни процедури, за дозирани питейни процедури, както и за отопление. Водата ще се стопанисва изцяло от Общината. Сондажът ще достигне дълбочина от 1200 метра, като избраната площадка е общинска собственост и се намира в двора на детската градина в Бистрица. Температурата на откритата вода е около 60 градуса, а съставът й е близък до минералната вода в Сапарева баня, обясни още професор Щерев. Той изтъкна, че инициативата за тези проучвания е изцяло на Община Дупница без участието на държавата. По думи на проф. Щерев, подобни проучвания в района са правени още преди 50 години, като е била дадена добра оценка, но правителството тогава е имало други приоритети.

   В звуковия файл може да чуете повече за инвестицията и колко ще струва тя от ръководителя на екипа направил проучванията проф. д-р Костадин Щерев