Базиликата при Червен брег вече със статут на паметник от национално значение (+АУДИО)

   Раннохристиянската базилика при средновековна църква "Свети Спас" в село Червен брег вече има статут на групов паметник на недвижимото културно наследство от национално значение. Това съобщи директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска по време на публичния отчет на постигнатите резултати от археологическото проучване на обекта за сезон 2019-та. Събитието съвпадна с Деня на археолога – 14 февруари. Презентация на постигнатите резултати направи научният ръководител Светла Петрова от Националния археологически институт към Българската академия на науките. Участва и новият член на екипа Емил Севдин.

   Светла Петрова посочи, че проучванията през 2019 година са установили, че се касае за триабсидна базилика, като е открита едната абсида. Открита е и сребърна монета от времето на Траян. Потвърдили са се и данните, че античният Червен брег е село на военни, обясни още научният ръководител.

   В звуковия файл може да чуете повече за проучванията през изминалия сезон, за това, което предстои, за финансирането и за статута на обекта, от Светла Петрова, Емил Севдин и Анелия Геренска