77 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Дупница (+АУДИО)

   С поднасянето на венци и цветя на паметната плоча на евреите в Дупница бе отбелязан днешният исторически 10-и март, когато се навършват 77 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Венец от името на Общински съвет-Дупница поднесе общинският съветник от Глас Народен Леонид Хаздай, венци и цветя бяха поднесени и от името на Община Дупница, Исторически музей-Дупница и регионалната организация на евреите Шалом. Дупничани отдадоха почит към паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта.

   Историческите данни сочат, че дупнишкият депутат Димитър Икономов първи научава и информира тогавашния заместник-председател на Народното събрание и депутат от Кюстендил Димитър Пешев за готвеното изтребване на десетки хиляди евреи от България. Впоследствие политици, църква, търговци и граждани започват яростна битка за спасението от екстрадиция в лагерите на смъртта на своите сънародници, за да се стигне до там Цар Борис Трети да откаже да подпише заповедта за депортирането на евреите от България, въпреки натиска на Германия.

   В звуковия файл може да чуете какво сподели за Астра+ общинският съветник Леонид Хаздай, който е и председател на регионалната организация на евреите Шалом