Светла сряда е! В Дупнишко се изпълнява обичаят Ладино хоро

Днес е Светла сряда - третият ден от Светлата седмица след Великден, наричана още Томина неделя.


   На днешния ден Българската православна църква чества Свети свещеномъченик Симеон, наричан още брат Господен. Той е бил сродник на Иисус Христос, а не негов брат в прекия смисъл на думата. Симеон е син на Клеопа, брата на Йосиф Обручник и брат на свети апостол Яков, първия иерусалимски епископ.


След възнесението на Спасителя, Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. През 62 или 63 година неговият брат, йерусалимският епископ Яков, бил убит с камъни. На негово място йерусалимските християни избрали Симеон, който според древното църковно предание управлявал йерусалимската църква повече от 40 година.


По време на юдейската война, която завършила с разрушаването на Йерусалим и Соломоновия храм от армията на римския император Тит Флавий Веспасиан през 70 г., Симеон заминал заедно с другите християни за град Пела, който се намирал на изток от река Йордан и бил подвластен на Ирод Агрипа II. След това пак се върнал в Йерусалим и управлявал църквата до смъртта си. Свети Симеон бил разпънат на кръст от римляните през 107 г. на близо 120-годишна възраст.


Според народната традиция на Светла сряда се изпълняват различни обичаи за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и болести. 


Един от обичаите е стопанките повторно да боядисат яйца и да ги раздадат за помен на починали близки. Според поверието така се предпазвали душите на мъртвите от превъплъщаване.


На този ден от рупците в Странджа се изпълнява обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко - обичаят Ладино хоро.


В Ладиното хоро девойките се хващат за ръце и образуват кръг, като всеки две държат кърпа. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. За последната мома в редицата предричат за какъв момък ще се омъжи.


При обичая Мара Лишанка се взимат от три моми по един чехъл с различен цвят и се напъхват един в друг. Така се оформя кукла, наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като булка със сребърни невестински накити - титрици.


След това се избират моми, които са лазарували. С обредни песни те отиват на мегдана на селото и се разделят в две редици, като хванати за ръце пеят песен на тази от тях, която държи куклата.


Мара Лишанка им отговаря и това продължава, като си предават куклата една на друга. После момите, придружени от ергени и други жени и мъже от селото, отиват до реката, „окъпват” куклата, измиват си лицата и се връщат в селото. Обичаят се прави за дъжд и плодородие, за да се предпазят момите да не ги залюби змей и за да раждат здрави деца.


Днес или на 1 септември имен ден могат да празнуват носещите имената Симеон, Симона, Мона, Моника. Симеон е древно еврейско име, което на иврит означава „да бъдеш чут”.