„Величие” напът да вземе четвъртия мандат в област Кюстендил?

Новата проруска националистическа партия „Величие” е напът да вземе мандат в област Кюстендил. Такива са коментарите около предстоящото преразпределение на гласовете по метода за най-големия остатък на Хеър- Ниймайер.

Така много вероятно е в бъдещия парламент от 10 МИР–Кюстендил да попадне водачът на листата Росица Калинова. В листата влизат още иманата на Петър Данчов Петрушев,Таня Василева Митрева, Румен Ангелов Райков и  Венцислав Василев Кудев.

За „Величие” в Кюстендилско са гласували общо 1 367 души или 4,02%  от упражнилите правото си на глас. Въпреки невисокия си резултат в областта, партията на сочения за лидер  полк.Марков има своя огромен шанс да бъде представена в следващия парламент. 

Ако това се случи, останалите три мандата ще бъдат за ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Така в парламента ще влязат водачите на листите- Христо Терзийски, Николай Златарски и Дамчо Димчев.

Изненадата е огромна, тъй като съществува реалната възможност крайният резултат от подреждането на мандатите в парламента  изцяло да се разминава с вота на избирателите. 

Така например ГЕРБ, които са получили най-голяма подкрепа ще останат само с един депутат, а кандидатът с 2666 преференции в лицето на дупничанката Радослава Чеканска ще остане извън парламента.  

Без народен представител ще бъдат и избирателите на ПП-ДБ, които спечелиха 3 527 или 10.37% на изборите за Народно събрание. 

Ситуацията е позната за избирателите в Кюстендилско. През 2014 година известният като Бат Сали от ДПС стана депутат от областта с едва 864 гласа. Александър Методиев влезе в НС след като метода на най-големия остатък разпредели четвъртия мандат за партията на Ахмед Доган. 

Това предизвика бурни протести  пред вратите на ЦИК, както и в градовете Кюстендил и Дупница. 

По принцип броят на мандатите в отделните райони се определя на базата на броя на населението по данни на НСИ. Броят на мандатите на отделните партии в Народното събрание пък се определят на базата на подадените за тях гласове в цялата страна и в чужбина. След това разпределянето на тези партийни мандати по райони се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Това се налага, защото често местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да получи депутатско място от друг.

Това най-често става с малките партии. Така на тези избори „Величие” най-вероятно ще вкарат депутати от райони, в които имат по-слаб резултат. Което пък често крие неприятни изненади за по-големите партии.
Така с 4,02%  проруската партия е напът да грабне четвъртия мандат в област Кюстендил.