Над 100 ангелски гласове възродиха красотата на хоровата песен  в Дупница и изправиха публиката на крака

Изпълнения по произведения на Верди,  Доницети,  Шуберт, български и украински песни,  огласиха сцената на театър „Невена Коканова”

   Над сто ангелски гласове се извисиха и изпълниха  сцената на театър „Невена Коканова” в Дупница, като създадоха невероятно празнично настроение за любителите на хоровата песен в града. Публиката бе истински впечатлена от великолепните  изпълнения на  Мъжки хор „Свети Иван Рилски”,  с диригент Таня Камбурова, Народен хор „Езерец”, с диригент Илиян Юручки, смесен хор „Ален мак”, който се дирижира от Йоланта Лазарова, Фолклорна формация "Дилмана",  с ръководител Дарена Попова и Смесен академичен хор "Ангел Манолов", под диригентството на Дарена Попова. С концерта в събота, Дупница се превърна в един от градовете, които отбелязаха подобаващо националната инициатива на Българския хоров съюз - „България пее”.  

Домакините  от  Мъжки хор „Свети Иван Рилски” откриха празника на хоровата песен с шест свои изпълнения. Публиката за първи път чу - „Я, изгрей, слънце”, която е най-новата песен  в репертоара на мъжете. Партитурата е дело на диригента на хор  „Фортисимо” - Милена Добрева, а аранжимента е на ръководителя на местния хор, диригент - Таня Камбурова. Истински празник за сетивата предизвикаха изпълненията на „Тиха нощ” от Франц Шуберт и откъсът от операта „Трубадур” на  Джузепе Верди - „Хор на войниците”. Мадригалът от ХVI век „Я, Виолета” и украинската песен „Ой, дуб, ду-ба” белязаха финалното представяне на утвърдения мъжки хор, като изправиха на крака местната публика.

Аплодисменти и невероятно впечатление предизвика изпълнението на „Мизерере” от Гаетано Доницети, представено от Академичен хор "Ангел Манолов". Бурните ръкопляскания накараха изпълнителите да излязат да бис, като изпяха от сърце песента - „Ой, шопе, шопе”.

Всички изпълнители взели участие в изявата,  успяха да създадат у посетителите чувството за истински празник на хоровата песен. Класическият репертоар от всички музикални епохи, породи усещането  за една невероятна музикална разходка през вековете.  

„Много важно е как възпитаваме днес децата си, на какво ги учим, каква музикална култура им даваме”, сподели от сцената диригентът на Мъжки хор „Свети Иван Рилски”- Таня Камбурова. Тя коментира и отбеляза със съжаление, че в момента хоровата музика е изтласкана в ъгъла и е оставена да тлее. „Голяма част от почитателите й са на достолепна възраст, а между поколенията липсва достатъчна приемственост, особено в малките градове. Цялото ни изкуство е поставено в една недобра позиция. Много важна е ролята на семейството при формирането на музикална култура у децата. Аз и моите колеги в цялата страна се опитваме да съхраним и възродим и малкото останало от това изкуство, за да може то да се възроди. Едно време почти във всяко училище е имало хор и оркестър. Културата е държана на високо ниво и е било важно децата да се занимават с музика, защото тя ги обогатява неимоверно много. В момента обаче това не е модерно за децата, техните семейства и обществото като цяло”, коментира утвърденият музикален педагог и диригент Таня Камбурова. Тя отбелязва, че към днешна дата голяма роля имат вокалните групи към училищата, които полагат усилия да възраждат хубавите детски песни, дело на прекрасни български композитори. „Мечтая този период да отмине. Убедена съм, че ще дойде момент, когато отново ще има жажда за изкуството”, споделя Камбурова.

Във вторник предстои нова изява на Мъжки хор „Свети Иван Рилски”, когато ще бъде отбелязана годишнина от построяването и откриването на Спортната зала в Дупница. На  24 април предстои традиционен храмов Великденски концерт. На 13 май, местният  хор ще гостува в град Горна Оряховица, а на 25-ти  ще вземе участие в майските празници на културата в родната Дупница.