На 100 % са заети леглата в частната болница „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница, опашки от пациенти се вият пред ковид зоната

   На 100 % е запълнен капацитета на частната болница „Св.Иван Рилски”  в Дупница, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Ени Лефтеров. През  изминалия уикенд дворът на лечебното заведение е бил пълен с пациенти, които са чакали за преглед или настаняване в болницата. „И сега ако дойдете ще видите, че има 50 души опашка  пред  разкритата ковид зона. Това са хора, които са насочени от общопрактикуващите лекари или от Триажния кабинет в Дупница. Част от тях също за хоспитализация ”, разказа д-р Лефтеров. Той  за пореден път призова общината  да положи усилия за осигуряването на лекар към Триажа, тъй като в момента там се прави само тестване на хората със симптоми на коронавирусна инфекция, но не се извършват прегледи,  с които реално да се прецени състоянието на болния и необходимостта от насочване към лечебно заведение.

От болницата съобщиха, че за момента все още  успяват да осигурят необходимите количества кислород за болните, но не знаят до кога, предвид че проблемът с доставките е в общонационален план. „Само за близо 60 часа сме изразходвали над 54 бутилки кислород. Надявам се, да не стигаме до момента , в който да се чудим как да се снабдяваме и да избираме кой има по-голяма нужда от кислород”, коментира Лефтеров.

Той определи като „пълна глупост” идеята  на Министерство на здравеопазването да бъдат командировани лекари от малките населени места към столичните болници.Според него по-добро решение би било някои от джипитата да поемат дежурства и намалят част от тежестта върху болничните заведения.”В момента ковид болните тук се лекуват от 6-ча лекари и 10 медицински сестри. Кой според вас може да бъде командирован?Ние едвам поемаме натиска, хората вече са на предела. От 10 години алармирам, че ще дойде този момент.Няма млади хора, липсват нови попълнения. Преди време лично съм се срещал с областните управители на Кюстендил и Благоевград. Предлагал съм стажантски програми, но нищо не се случи. Сега берем плодовете на унищоженото българско здравеопазване”, коментира д-р Лефтеров. Според управителят на лечебното заведение Делта варианта на коронавирусната инфекция  не протича с повече усложнени.”Проблемът е, че пациентите се лекуват по телефона или твърде късно се насочват за хоспитализация. Дал съм нееднократни примери в тази посока”. Решението дали да бъде обявен пълен локдаун д-р Лефтеров оставя на Министерство на здравеопазването и Българската академия на науките. „Там има хора да мислят и да разсъждават по тези въпроси. Ние имаме друга работа тук”, бе краткия коментар на управителя на частното лечебно заведение.