Георги Орлев: По-лоша година от миналата за пчеларите не е имало

   „По-лоша година от миналата за пчеларите не е имало. До такава степен нещата тръгнаха в обратна посока. Климатичните условия бяха такива, че когато не трябваше, грееше слънце или валеше дъжд. На всичко отгоре с „короната” нещата се влошиха още повече. Изкарахме по 10-ина килограма мед от кошер, при 20-25 килограма за нашия район в нормални условия”, разказа Георги Орлев -председател на местното дружество на пчеларите, които днес отбелязват своя професионален празник. По думите му пчеларите в Дупнишко значително са намалели. От около 250 души през 1975 г. сега в дружеството са едва 20.

„Медът е най-полезен за горните дихателни пътища. Знам, че някои ще подскочат, но медът е полезен и за диабетиците. Те могат да ядат по малко само сутрин, на гладно. След сън медът ободрява човека, а за диабетиците няма страшно, защото като се движат през деня, ще изразходват енергия”, смята Орлев. Той вярва на твърдението, че осветеният мед има повече лечебни качества. „Народът казва, че осветеният мед е по-лековит. Ние вече над 15 г. носим мед в черквата. И днес хората се трупаха на опашка, за да оставят бурканчета и да бъде осветен мед за здраве”, каза Георги Орлев, който заедно с близките си има два пчелина със 120 кошера над кв. „Каваклия” и до река Джерман, в района на фармацевтичното предприятие „Актавис” и магазин за мед и пчелни продукти в центъра на Дупница.

В деня на професионалния си празник и на св. Харалампий пчеларят ще отиде на черква. Семейството му спазило традицията и дали мед за освещаване. „На 10 февруари ще си вземат меда, но иначе не им е до празник. Всяка година с колеги се събирахме и отбелязвахме празника, правехме си нещо като банкет. Сега всичко е затворено, няма къде човек една ракия да изпие.Не ми е до празник”, коментира Георги Орлев.