Задържаха под стража  северномакедонски гражданин издирван от прокуратурата във Виена

   Окръжен съд – Кюстендил определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на северномакедонския гражданин Jovanovski J., за който има издадена Европейска заповед за арест от Прокуратурата във Виена, Австрия. Мярката се взема до приключване на производството по екстрадиция и ще се търпи в Затвора – гр. Бобов дол. Определението подлежи обжалване пред САС в 3-дневен срок.

На 09.12.2021 г., чуждият гражданин е пристигнал на ГКПК - Гюешево в 19:30 ч. за влизане в България. При извършената проверка на документите му за самоличност е установено, че същият е обявен за международно издирване въз основа на издадена ЕЗА от Република Австрия. Jovanovski пледира, че никога не е бил във Виена, Австрия, както и че има, и българско гражданство. Искането за задържане и предаване на лицето е с цел провеждане на наказателно преследване и се отнася за 2 престъпления, а именно участие в организирана престъпна група и незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества. 

Съдът намира искането на Окръжна прокуратура – Кюстендил за вземане на временна мярка „задържане под стража” спрямо Jovanovski за основателно, тъй като са налице всички предпоставки за това, а именно: предстоящо екстрадиционно производство по отношение на исканото лице, с цел провеждане на наказателно преследване за престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” с максимален срок 15 години, като престъпленията са такива и съгласно българския закон. Съдът счита, че подходяща мярка, гарантираща участието на Jovanovski J. в предстоящото екстрадиционно производство, е единствено „Задържане под стража”, предвид липсата на постоянна адресна регистрация в Република България, обществената опасност на деянията и с оглед размера на предвидените наказания, които обстоятелства биха могли да мотивират евентуално лицето да се укрие.