Обичаи и ритуали по “Стара българска сватба” пресъздадоха местни самодейци в Сапарева баня

Народно читалище "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня реализира успешно свой дълго замислят проект - заснемането на обичаи и ритуали по “Стара българска сватба”.

“Българската сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, което носи в себе си многовековната история на българската душевност и бит. По-голяма част от обредната дейност при провеждането на този ритуал се е запазила и до днес. За да съхраним жив този необикновен празник, фолклорната група „Германея” към НЧ „Просветен лъч - 1905” гр. Сапарева баня и служителите, организирахме заснемането на проекта „Стара българска сватба” в Сапарева баня. С много труд и желание, смятаме че се получи нещо автентично и ценно, което да оставим на младите поколения”, обясниха организаторите.

Повод за заснемането на този обичай е юбилейната 10-годишнина от създаването на фолклорна група „Германея”, с ръководител Стойка Костова. Заснемането на обичая се е провело в района на параклиса „Света Петка” в курортното градче. “В проекта ни взеха участие самодейци от Сапарева баня и други населени места, на които благодарим за ентусиазма, старанието и доброто настроение”, казаха организаторите.

За осъществяването на проекта и за финансовата подкрепа, Читалището и самодейците изказаха благодарности и към  ръководството на Община Сапарева баня.
Заснемането на стария обичай е реализирано от екип професионалисти от “Еврофолк ТВ”, Велико Търново.

“Поздравяваме и всички любители на българския фолклор, станали участници в празника”, благодариха още