Жълт код за силен вятър в цялата страна е в сила днес

   Жълт код за силен вятър е в сила за цяла България във вторник. По Черноморието силният вятър ще бъде съпроводен и със силно морско вълнение. Тази сутрин валежите от запад на изток ще спират, най-късно привечер в крайните югоизточни райони. Облачността над Западна България ще намалее, след обяд на места времето ще бъде до предимно слънчево, докато на изток ще се задържи предимно облачно. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, а максималните - между 3 и 8, в София - около 4 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и около обяд вече ще е по-високо от средното за месеца.

В планините ще е ветровито, със силен, по високите и открити части до бурен северен вятър. Ще е предимно облачно с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Има условия за виелици и снегонавявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра - около минус 10 градуса.

В сряда преди обяд облачността ще е все още предимно значителна, на отделни места ще прехвърчи сняг. В следобедните часове облачността ще намалява, над много райони до предимно слънчево.

През следващите дни бързо ще се затопли и в четвъртък максималните температури в цялата страна ще са над 10 градуса. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, впоследствие от запад-югозапад. Ще бъде слънчево. В отделни райони в равнинната част от страната при стихване на вятъра сутринта ще е мъгливо.