Масирана офанзива на Русия в Украйна

   Руските сили са започнали масирана офанзива и вероятно са обградили украинския град Херсон в началото на 6-ия ден на войната в Украйна.
Силни експлозии са чути по-рано от посока летището до Херсон, което вероятно вече е под руски контрол. Кметът на южния град Игор Колихаев и местната администрация твърдят, че Херсон е обграден от руски войници, но все още не е под техен контрол. Колихаев призова жителите –„да не провокират врага“.
Намираща се на брега на Днепър, позицията на Херсон е ключова, тъй като се намира между контролирания от Русия Кримски полуостров и Одеса.


Удари отново има и на север. Руските сили взривяват подстанции около втория по големина град Харков, с което причиняват проблеми със снабдяването с ток и вода, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Снощи украински и западни медии разпространиха сателитни снимки, според които 40-километров руски военен конвой напредва към столицата Киев. Сутрешните часове отново са огласени от предупредителни сирени в украинската столица, както и в градовете Тернопил, Виниця, Ривне и Черкаси.

По информация на украинската армия  вчера руските военни са се прегрупирали и са струпали военна техника в определени направления -  най-вече с цел завладяване на Киев и други големи градове като Харков, Чернигов, Одеса, Херсон и Мариупол.

Отделни подразделения на армията на Беларус са започнали да се придвижват към границата с Украйна, пише в информация на украинския генерален щаб, цитиран от агенция УНИАН. Минск отговори, че няма негови военни извън границите на страната.

Междувременно властите в т. нар. Луганска народна република съобщиха, че украински военни са извършили шест обстрела по три населени места в територията. Фотокадри на Ройтерс от другия сепаратистки регион около Донецк показаха разрушения, предполагаемо причинени от украински обстрел, както и погребението на две учителки, загинали при него.
Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за въвеждане на безвизов режим за чуждестранни доброволци, които искат да помогнат за защитата на страната, съобщиха местни медии. Мярката влиза в сила от днес и ще действа за периода на военното положение.

Зеленски обвини Русия във военни престъпления, а по повод преговорите с Москва вчера Зеленски каза, че Киев не е получил резултата, който е очаквал.

Украинският посланик в Съединените щати Оксана Маркарова заяви, че Русия е използвала вакуумна бомба - оръжие, което е забранено от Женевската конвенция -  при инвазията през вчерашния ден, предаде Ройтерс. На среща с членовете на Конгреса Маркарова каза, че Москва се опитва да нанесе тежки поражения на страната ѝ.