Заради пожара при Дупница - шефът на АПИ обеща премахване на сметищата около магистралите

   Проверени са 3808 съоръжения на републиканската пътна мрежа. Установено е нерегламентирано използване на 120 съоръжения. Нашата амбиция е до средата на септември нерегламентираните сметища да бъдат премахнати. Това каза на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция Георги Терзийски, който обобщи резултатите от извършените проверки на съоръженията за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут. Проверката се наложи след възникналия пожар на 13 август под моста на магистрала „Струма” при Дупница.

   Терзийски каза още, че работата на инспекторите продължава и предстои установяването на нарушителите съвместно с компетентните органи, за да бъдат съставени актове за нарушаване на разпоредбите на Закона за пътищата. Там, където нарушителите и техните неправомерни действия не могат да бъдат установени, Агенцията ще премахне за своя сметка неправомерно струпаните отпадъци. Предстои да бъде уточнен размерът на необходимите средства. Георги Терзийски посочи, че вместо тези средства да бъдат използвани за ремонти на пътищата, ще отидат за почистване на боклуци. „Най-често установяваме струпването на гуми, както и сено. Установява се, че много често съоръженията са използвани и като място за отглеждане на животни”, обясни шефът на АПИ, като допълни, че са взети мерки за премахването на тези съоръжения, установени са и собствениците на животни и те ще понесат наказания по закон.

   Относно случая със съоръжението на магистрала „Струма”, където имаше нерегламентиран паркинг, на 23-ти август пространството е освободено и е наложена административна санкция по Закона за пътищата. Георги Терзийски се закани, че на всички установени нарушители ще бъдат наложени актове, като поясни, че в Закона за движение глобата за първо нарушение е от 200 до 500 лева, а за юридическите лица - от 1000 до 3000 лева.