„Задържане под стража“ и „Домашен арест“  за обвинените в изнудване в Дупница

   Районен съд – Дупница взе мерки за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на двама мъже и „Домашен арест“ по отношение на една жена, привлечени от Районна прокуратура като обвиняеми за изнудване. Потърпевшите, жители на общините Дупница и Бобов дол, са били заплашвани с насилие или убийство. 

Съдът уважи искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение по отношение на А. Ч. / на 45 години /. Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от месец юни 2021 г. до 13.02.2022 г., самостоятелно или в съучастие като съизвършител с М. Г., Л. Л. и Д. Л., с цел да принуди 3 лица от гр. Бобов дол и гр. Дупница, да се разпоредят / в полза на „К. Х.“ / с парична сума, ги е заплашил с убийство или насилие.

Съдът определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и по отношение на М. Г. / на 37 години /. Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от началото на 2021 г. до 13.02.2022 г., самостоятелно или в съучастие като съизвършител с А. Ч., Л. Л. и Д. Л., с цел да принуди 8 лица от общините Бобов дол и Дупница, да се разпоредят / в полза на „К. Х.“ / с парична сума, ги е заплашил с убийство или насилие.

Районен съд – Дупница определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ по отношение на Л. Л. / на 46 години /. Тя е привлечена като обвиняема за това, че за времето от месец септември 2021 г. до 13.02.2022 г., самостоятелно или в съучастие като съизвършител с М. Г., А. Ч.. и Д. Л., с цел да принуди 4 лица от гр. Бобов дол и гр. Дупница, да се разпоредят / в полза на „К. Х.“ или „Д…“ / с парична сума, ги е заплашила с насилие.

Видно от справката за съдимост обвиняемите са неосъждани, но се касае за деяния с висока степен на обществена опасност. Правната квалификация, посочена от държавното обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ над пет години. Освен това, касае се за множество извършени престъпления в един непродължителен период от време, поради което предпоставката, предвидена в закона, че обвиняемият може да извърши друго престъпление се доказва именно от тези обстоятелства. Настоящият съдебен състав счита, че по отношение на двамата А. Ч. и М. Г. е налице и другата предпоставка, предвидена в закона, а именно: съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, пише в мотивите на съдия Светла Пейчева.

Определенията на РС – Дупница може да се обжалват и протестират с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.