Задържаха Светослав Цанев от Яхиново, обвиняем за грабеж, закана за убийство, унищожаване и повреждане на общинска собственост

   Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Светла Пейчева взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на обвиняем за грабеж, закана за убийство, унищожаване и повреждане. Съдът уважи искането на Районна прокуратура за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

По отношение на обвиняемия Св. Ц. / на 25 години / е повдигнато обвинение, за това че от 18.03 до 27.04. 2022 г., в дупнишкото село Яхиново, с 3 деяния е повредил чужди движими вещи – счупил външно стъкло на хладилна витрина и стъклопакет на входна врата на кафе- аперитив, счупил улук на сградата на кметството, както и съоръжения от детска площадка. Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница е привлякла Св. Ц. като обвиняем и за това, че на 22.04.2022 г. е отправил закана за убийство към дупничанин, пред кафе- аперитив в село Яхиново, както и за това, че на 31.03.2022 г., на улица в село Яхиново е направил опит да отнеме чужди движими вещи- парична сума в размер на 100 лв. и мъжка чанта от жител на селото, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил сила, дърпайки чантичката с парите.

Обвиняемият е осъждан, като е изтърпял наказание „Пробация“ за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК / за унищожаване и повреждане /. Задържаното лице проявява изключителна агресия при извършване на деянията, като в случая се касае за изключително драстични прояви, касаещи тежки умишлени престъпления по смисъла на закона, а именно: направен е опит за извършване на престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК / грабеж /, за което законодателят е предвидил наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три до десет години. Касае се и за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК, като заканите за убийство в конкретния случай видно от показанията на свидетеля са довели до изпитване на страх от реализиране на престъплението, поради обстоятелството, че Св. Ц е взел чук, с който не само счупил вратата на кафе-аперитив в село Яхиново, а и вратата на хладилната витрина и е повредил асфалта на улицата пред заведението, пише в мотивите на съда. Обвиняемият е унищожил и повредил общинско имущество, като за всички извършени престъпления, довели до причинени имуществени вреди, са приложени и фото албуми. Касае се деяния, които обвиняемият е извършил след употреба на алкохол, съдържат се и данни, че същият злоупотребява с наркотични вещества, като това води до неговата изключителна агресия към вещи и към хора. Поради тази причина настоящият съдебен състав счита, че обвиняемият може да извърши и други престъпления, като към настоящия момент съдът отчита обстоятелството, че няма опасност да се укрие. Същият съзнава вината си, но оправдава извършените от него действия с това, че има агресивен характер, който проявява с цел самозащита, тъй като бива провокиран с действия и думи от заобикалящите го приятели.

Определението на РС – Дупница може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.