Володимир Зеленски обяви военно положение

След началото на руската военна операция в Украйна президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната и призова украинците да не излизат от домовете си.

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в  Донбас. Русия  осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви във видеообръщение Володимир Зеленски.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.
Около 5 часа в различни части на Украйна вече се чуваха експлозии. Непосредствено сред обръщението на Владимир Путин рано тази сутрин, в което той обяви военна операция в Донбас, в столицата Киев са чути 5-6 силни експлозии.
Взривове са разтърсили и Харков, вторият по големина град в Североизточна Украйна. Двама души в Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската армия съобщават за поне две мощни експлозии.

Експлозии има и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от експлозии в интервал от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се съобщава за взрив.

В столицата на Киев една от експлозиите е прогърмяла в близост до международното летище.

Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.

Руски войски вече има в Одеса и вече пресичат границата към град Харков, съобщават от вътрешното министерство на Украйна.

Външният министър на Украйна Димтро Кулеба написа в Туитър – „Путин започна пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под атака. Това е война на агресията. Украйна ще се защити и ще победи пише още Кулеба и добавя – „Светът трябва и може да спре Путин. Времето за действие е сега“.

Украинският външен министър Антон Герашченко също обяви рано тази сутрин, че инвазията е започнала с ракетен обстрел на Киев. По думите му са атакувани военни складове и обекти, а по границата между Украйна и Русия има артилерийски обстрел.

Украинският посланик в ООН призова страните-членки да спрат войната на извънредно заседание на Съвета за сигурност. Отговорност на тази институция е да спре войната, заяви Сергей Кислица.

От днес в Украйна е въведено извънредно положение, което дава възможност на властите да наложат полицейски час, където е необходимо. Забранено е на резервистите от армият да напускат страната, а вчера те вече получиха известие, че могат да бъдат призовани всеки момент.

Днес българският външен министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещение в Украйна заедно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония. Пътуването е отменено. В Министерството на външните работи работи кризисният щаб за ситуацията в Украйна.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев обяви телефонни линии за сънародници и към генералното консулство в Одеса.

Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672.

Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.