Стефан Янев: Повече не мога да бъда част от тази правителствена конструкция

   По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Това написа във Facebook профила си министърът на отбраната Стефан Янев, след като оставката му бе поискана от Министерския съвет.

"Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще", написа той.

С викове „Оставка“ и  призиви Стефан Янев да стане премиер, протестиращи в негова подкрепа затвориха движението по бул. „Дондуков“, заради решението на кабинета на Кирил Петков да смени настоящия министър на отбраната, който е бивш служебен премиер, с Тодор Тагарев.

Петков съобщи, че днес (1 март) ще бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание, на което ще се гласува оставката на Стефан Янев.

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е стабилност. Мой военен министър не може да използва думата „операция”, вместо думата „война”. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи нахлуват в чужда страна, когато и тази нощ бяха обстрелвани българско малцинство в Украйна. Когато говорим за българския интерес не е да преклоним глава”, каза министър-председателят.

Изказването му дойде в отговор на позицията на Стефан Янев, която той изрази в социалната мрежа.
„Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Твърденията, че съм проводник на нечии външни интереси са абсолютна лъжа. Отправна точка за всяко мое решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес – това, което е добро и правилно за родината ни и което ще съхрани държавността в тази особено тежка ситуация, в която се намираме днес. А тя очевидно ще става и още по-тежка. Но в политиката е така”, написа Янев.