Областите Кюстендил и Благоевград с жълт код заради силен и потенциално опасен вятър

   Жълт код за потенциална опасност заради силен вятър е обявен в 19 области на страната за 11 април, понеделник.

Кюстендил. Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Враца, Монтана и Видин са областите, в които в сила ще е предупреждението за потенциална опасност. В тези области ще духа силен вятър от север-северозапад с пориви до 20-22 m/s.

В понеделник преди обяд валежите навсякъде ще отслабнат, в много райони временно и ще спрат и след обяд само на отделни места, главно в Централна България и планините, ще превали слабо. Около и след обяд от запад облачността ще се разкъсва и намалява, вечерта над много райони - до предимно ясно. Ще бъде хладно, с минимални температури между 2° и 7°, в София - около 4°. Максималните ще са между 10° и 15°, в София - около 10°. Вечерта вятърът ще отслабва.

Над Черноморието облачността ще е значителна и до около обяд все още ще има валежи от дъжд. Условия за значителни количества има до сутринта в южните райони. Ще е ветровито със силен вятър от север-северозапад, който вечерта ще отслабва. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 7°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.
Над планините облачността ще е значителна. До сутринта валежите ще отслабнат. След обяд на отделни места, главно в Централна и Източна Стара Планина и Родопите, ще вали сняг, под 800-1000 метра - дъжд. Около и след обяд от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа силен, временно и бурен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 6°.

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони, без валежи. Вятърът ще отслабне, във вторник ще е от северозапад, в сряда от север-североизток. Сутрин ще е доста хладно, минималните температури ще са предимно между 0° и 5°, в отделни котловини и по-ниски, ще има условия за слани.

Дневните температури ще се повишават, в сряда максималните ще са между 15° и 20°.