От „Ученическо хранене” в Дупница ще търсят външни клиенти, за да намалят дълговете

   Христо Пигов ще продължи да оглавява „Ученическо хранене” в Дупница. На заседание на 25 февруари местният парламент ще разгледа предложение за прекратяване на процедурата за избор на нов управител на общинското дружество. Конкурсът, открит с решение на Общинския съвет от м. юли миналата година, през ноември беше прекратен заради липса на кандидати. Предложението на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов е кметът да сключи  договор за управление на дружеството с Пигов до избор на нов шеф след проведен конкурс.

Както е известно, Христо Пигов е временно изпълняващ длъжността управител  на общинското дружество от юли 2020 г. Той е на поста след напускането на предишната управителка Диана Борисова и насрочването на два конкурса, на които нямаше кандидати.

Известно е, че през цялото това време „Ученическо хранене” си остава на ръба на оцеляването. В момента дружеството е с около 60 000 лв. дълг. „Много е сложно положението. Заварих дружеството с 48 000 лв. задължения, които се увеличиха с още 10 - 20 000 лв. Причините са ясни. Знаете, че заради пандемията трябваше да затваряме. И сега по-малко деца ходят на училище. Приготвяме по 200 - 300 обяда и 500-700 закуски на ден. А можем да готвим до 800 обяда и около 800-900 закуски дневно. Тогава дружеството няма да трупа дългове. Това ни е и целта, за която сме разговаряли с общинската управа. Стремя се да се справя с дълга и приходите и разходите на дружеството да се изравнят до 0:0. Не гоним печалба, ние предоставяме социални услуги. Предлагаме храна на по-нормални цени, на деца, които не могат да си позволят по-скъпа. Но искаме да спрем и с борчовете и се справяме. За 2-3 месеца изплатихме около 12 000 лв. В момента дългът ни е около 60 000 лв., а беше към 82 000 лв. И то докато сметките, които плащаме, са във въздуха. По 6- 8 000 лв. плащаме за ток всеки месец”, описа ситуацията Пигов.

Въпреки тежкото финансово положение управителят е оптимист за бъдещето, което продължава да зависи от пандемията. „Ако няма ново затваряне и учебната година завърши присъствено, ако през септември учениците са в клас, се надяваме в края на декември да стопим дълга. Преодолях и двете кризи, които предизвика пандемията. За 2 години закрепих положението. Запазих целия персонал и всички бутаме,  вървим нагоре. Успяхме да изградим един много добър екип, задружен и се справяме. С организационни промени увеличихме асортимента и качеството. Имаме около 10-степенно меню и се готви вкусно. Когато става въпрос за децата, съм безкомпромисен – те трябва да се хранят здравословно. Персоналът възприе моите възгледи, мисли по същия начин и всичко е много вкусно и качествено. Съдя по оставащите отпадъци. Виждам, че децата много обичат нашите ястия. За постигнатото благодаря на персонала и директорите на училищата „Св. Паисий Хилендарски”, „Евлоги Георгиев” и „Св. св. Кирил и Методий”. Благодаря и за съветите, които ни дават общинарите”, каза управителят. Той уточни, че дружеството е завишило цените, но минимално. В момента порция пилешка супа е 1,50 лв. Толкова струват и супата с месо и картофи, и рибената чорба. Цената на зеленчуковата супа и лещата е 1 лв. Зелева салата се продава по 70 ст. Пилешко с картофи и гювеч със свинско месо е 2 лв., боб яхния – 1,70. Едно кюфте е 80 ст. Плод и парче кекс децата могат да си вземат за 60 ст. Филийка хляб е 10 ст., а ако е пълнозърнест – 15.

От дружеството искат да продават своята продукция и на потребители извън учебните заведения.

„Обмисляме да работим през лятото и да отворим един –два пункта в града, където да продаваме храна от нашата кухня. Имаме запитвания за това, но нямаме помещения. Обмисляме и да доставяме храна по заявки”, каза управителят. Търсят се и варианти за работа и по програми с европейско финансиране. В тази връзка в понеделник от екипа са участвали в среща с експерти в Благоевград.

В  „Ученическо хранене” работят 25 души, сред които главен готвач, четирима  помощник готвачи, работници в кухнята майка, продавачки.