Докато си върша работата, няма смисъл да си подавам оставката, заяви министър Гроздан Караджов

   Докато смятам, че си върша добре работата, т.е. не предлагам нещо несправедливо, няма смисъл сам да си подавам оставката. Това каза в Кюстендил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по повод отправените искания от превозвачи да се оттегли от поста си. 

Той бе в Кюстендил, където присъства на изнесено заседание на парламентарната група на "Има такъв народ", което се провежда в момента.

Министърът посочи, че цялата идея на тол системата е да се плаща повече от тези, които въздействат и замърсяват пътя повече. Гроздан Караджов припомни, че въвеждането на системата е от 2020 година, но заради протести, неподготвеност и кризи, "тол-ваканцията" продължава вече две години и три месеца. "Само че въпросът, който задават българските граждани и на който трябва да отговарям като министър е - защо този, който ползва пътя не го плаща, а трябва да го плащаме ние през бюджета и втори път, когато леките автомобили плащат 2/3 от тежестта за ремонт и поддръжка на пътищата, а тежкотоварният трафик, в това число и транзитният - едва 1/3, каза Караджов.

Той уточни, че в момента около 270-280 млн. лв. се събират у нас от винетки на леки автомобили, а приходите от целия тежкотоварен трафик са 158 милиона. Според министъра те трябва да достигнат два пъти размера на постъпленията на винетки от леки коли. "Заложили сме и ще похарчим над 1 млрд. само за текущ ремонт и поддръжка, без да влизат основите ремонти и новото строителство. Така българският данъкоплатец продължава да плаща за публичната собственост, наречена републиканска пътна мрежа. Не може данъците на всички нас, включително и на тези, които не използват тази мрежа да отиват за нейното поддържане", аргументира се  Гроздан Караджов Според него това е най-справедливата система и неслучайно, с директиви, цяла Европа ще премине на този принцип. "Има искания за намаляване на тол-таксите, за намаляване на обхвата, но тази промяна трябва да се случи", допълни Караджов.

Министърът посочи, че по време на срещите с превозвачите досега, голяма част от исканията им са били възприети и са направени необходимите промени. "Диалогът между мен, политическия ми кабинет и превозвачите върви", коментира Караджов. Той допълни, че с тях предстои нова среща в края на седмицата или в началото на следващата, по въпросите на тол системата. "Сигурен съм, че ще има несъгласие, но все някога някой трябва да направи тази реформа", каза още Караджов.

Гроздан Караджов коментира и темата с неконсолидираната "ВиК" -  асоциация в региона, заради несъгласието на Община Дупница да участва в нея. "Грантови средства за развитие и модернизация на "ВиК"-мрежи, се дават само на консолидирани територии. С други думи в следващите шест -седем години сериозни инвестиции във водния сектор в цялата област няма да има. Консолидацията е  израз на това, че сме общество и че има солидарност. Водните богатства са на всички, а не на конкретното населено място", каза министърът./БТА