Дупнишкият рок музикант Райчо Башленски–Рахата и младата певица Станислава Алексиева превземат родните музикални топ класации

Песента „Счупени мечти” се бори за „Хит на годината” по БНТ  и призово място в класацията на БНР „Черната овца”

Първите уроци по китара получава от неговия съсед и приятел доцент Косьо Нушев, пази спомена за Дупница като призов град на рок и метъл картата на България 

Един от любимите дупнишки рок музиканти е на път да спечели приза „Хит на годината” с участието си в песента на Станислава Алексиева „Счупени мечти”. Китаристът Райчо Башленски-Рахата е част от групата на младата топ изпълнителка, а тяхната песен покорява месеци наред класациите на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Хитовото парче „Счепуни мечти” е записано през есента на миналата година в SEVI Sound Studioв - София, а през пролетта е реализиран и неговият клип. Групата на Станислава Алексиева е от четирима основни музиканти, между които е и местният виртуоз на електрическа китара.  „При различни проекти към нас се присъединяват и други музиканти, като основно сме четирима. Това са Станислава, която, освен че пее, пише нашата музика и текстове. Милен Влаев е бас и акустична китара, като активно участва в композирането и аранжимента на песните, Майк Рам е барабанист, перкусионист и бек вокал и аз съм с електрическа китара”, споделя Рахата.

Песента „Счупени мечти” паралелно участва в различни музикални конкурси. „Участвахме в конкурс на БНТ 2 и БНТ 4. Класацията там се казва „Ново 10+2”. Там спечелихме 1-во място за месец октомври и така се класирахме за „Песен на годината”. Изпълнението ще се излъчва в новогодишната нощ по БНТ 2”, разказва за постигнатото на музикалното поприще Райчо Башленски.

В момента парчето се бори за призовото място и в класацията на БНР Стара Загора „Черната овца”. „Две поредни седмици песента печели 1-во място. Ако успеем и тази седмица, ще участваме за приза „Хит на годината”. Нека хората, които ни харесват, да ни подкрепят, защото „Счупени мечти” наистина си заслужава”, споделя китаристът.

Рахата е един от най-обичаните  музиканти в родната Дупница. По впечатляващите му дълги къдрици са се заглеждали не една и две влюбени девойки. Местната публика с носталгия си спомня изявите на някогашните местни рок банди. „Оооо, вие ме връщате към страхотни и много забавни времена. В Дупница съм свирил с „Магна Опус”, заедно с Кирил Кожушков и Иван Попов-Вандо. После бях в група „Щепсел”, чиито уникални текстове се помнят и до днес. Там бях с Кожушков, Вандо, Жоро Жабето и известния тогава като DJ Клеч.

Първите си уроци по китара Райчо Башленски получава от брата на своя приятел и съсед Иво. Най-ценните стъпки и любовта към инструмента идват не от кого да е, а от известния богослов доцент Константин Нушев, който тогава свири в местната група „Балкан 50”. Сега Нушев преподава религия на студентите в СУ „Св. Климент Охридски”. След неговата подкрепа и първи стъпки  в китарата Рахата тръгва на уроци при друг известен дупнишки музикант в лицето на Петър Ангелов. Старите рокаджии помнят неговите бурни изяви в групите „DA DA” и „Fireball”.

Въпреки че от години е напуснал града, Рахата остава завинаги свързан със спомените и концертите в родния град и времето, в което Дупница заемаше призово място на рок и метъл картата на България. С нетърпение чака Коледа, за да може с приятелката му да дойдат в града и да прекарат празниците със семейството, роднини и приятели.

Песента „Счупени мечти” очаква вашата мощна подкрепа.
Продължавайте да гласувате и тази седмица с имейл на radiotop@abv.bg с текст: Гласувам за "Счупени мечти", моля!