„Жужумания”: 16-годишна ученичка от Дупница с кауза за опазване на пчелите

16-годишна ученичка от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” организира голяма информационна кампания, посветена на опазването на пчелите. Катерина Николова ще направи това под формата на състезание, което ще се проведе на 20-май, в парк „Рила”. Датата съвпада с отбелязването на  Световния ден на пчелите. Събитието ще се проведе под формата на игра, наречена „Жужумания”. Тя ще пренесе участниците в една огромна ескейп стая на открито, като крайната цел на събитието е да се повиши информираността на младите хора за глобалния проблем с намаляването на пчелните семейства. Участниците в играта ще получат множество награди, а за най-малките е предвидена пчелна работилничка, където ще могат да рисуват върху бурканчета за мед. „Главната цел на инициативата е да обясним на хората за изчезването на пчелите, за да разберат какъв огромен проблем е това, както и да демонстрираме, че трябва да се работи в екип, когато сме изправени пред подобни предизвикателства.Това ще направим под формата на игра, която ще представлява своеобразна ескейп стая на открито. В парка ще бъдат скрити улики, които те трябва да намират и решават”, разказва инициаторът на събитието Катерина Николова. 

„Цялата история на играта е много интересна. Сцената се развива през 2090 г., когато в продължение на 60 год. пчелите са изчезнали.През този период растенията са били опрашвани изкуствено по технология разработена от мултикомпания. В един момент обаче тази технология е спряла да работи. Тогава правителството решава, че ще изпрати във времето 8 отбора с най-смелите и силни граждани, които да разберат какво се е случило с пчелите, за да спасят света. Връщайки се във времето през 2023 год., правителството установява, че преди 1,6 год. е изпратен още един човек в лицето на изследователя Марк Хъдсън, който вече е разучавал проблема, но все още не е намерил начин да помогне на пчелите. Заедно разкриват голямата тайна, свързана с неговото изпращане през 2023 год., намират начин да помагат на пчелите, след което се връщат отново в 2090 год. Тогава се разбира и кой е отборът, който се е справил най-добре.Това ще се случи и тук на парк „Рила” , като за спечелилия отбор ще има поощрителни награди”, разказва Катерина Николова. Тя уточни, че отборите в състезанието вече са сформирани, като всички са ученици от Дупница. Организаторът на „Жужумания”  се е погрижила и за останалите участници в събитието. За по-малките е предвидена пчелна работилничка и украсяване на стъклени бурканчета за мед. Паралелно с това ще се провежда и разяснителна кампания за пчелите и инициативата „Осинови кошер”. 

Това, което амбицира 16-годишната Катерина Николова за реализирането на инициативата е младите хора да бъдат информирани и да бъдат отговорни за проблемите свързани с опазването на планетата. „Ние младите хора сме не само бъдещето, но от нас зависи бъдещето на човечеството и Земята. Ако ние не започнем да правим нещо за екологията и опазването на околната среда, то няма да има смисъл и от нашето съществуване. Срещам много млади хора, които са ангажирани в подобни инициативи, като се надявам да успеем да мотивираме повече хора за подобни цели. Трябва да покажем, че младите са ангажирани и могат да направят много неща, за да преобразят света”, споделя възпитаничката на СЕУ”Паисий Хилендарски”.

В благотворителната инициатива ще се включат танцов състав „Зора”, вокална група „Звездици”, „Денс машийн”, Маг Радослав Георгиев и „АртПоп”. Играта ще се проведе на голямата сцена в парк „Рила” от 11.00 часа. 

Събитието се организира с медийното съдействие на радио „Астра плюс”, вестник „Вяра”  и Тв. „Запад”