Жегата праща по 5-ма на ден в Спешна помощ - Дупница

Увеличават се случаите на сигнали към Спешна помощ в Дупница, в следствие на горещините. Само в последните два дни,  медиците са реагирали на над 10 сигнала за припаднали на открити пространства или за хора с влошено здравословно състояние след престой на слънце. С покачването на температурите най-уязвими са хората с хронични заболявания, възрастните, малките деца и хората със специфични сърдечни заболявания като инфаркти и инсулти, ритъмни нарушения и хипертония.
Обострят се сърдечно съдовите, неврологичните и психиатрични заболявания, коментират медиците. Съветът им към всички е да не се подценява непремерения престой на слънце в горещините.

Възрастните хора да избягват излизания след 11 часа. Същото важи и за малките деца, които често са извеждани на разходка в неподходящо през деня време, коментират спешните лекари. Препоръчва се още в най-горещите часове от деня, да се стои на хладно и редовно да се следят показателите на кръвното налягане при хората  със сърдечни заболявания, но да не преминават към самолечение, а да се консултират с лекар за коригиране на приеманите лекарства.

За останалите граждани препоръката е да се носят по-широки дрехи и слънчеви протектори за предпазване на кожата.  Да ходят с шапка и да ползват плажен чадър на басейните, да бъдат с памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня и да избягват физическото натоварване. Летуващите да избягват престоя на слънце в следобедните часове.