Жега и майски бури през тази седмица

До събота времето ще е спокойно, с много слънце, без валежи и с повишаващи се дневни температури
През следващите 2 денонощия времето над страната ще се определя от преминаващ северно от страната ни атлантически циклон и неговия студен фронт. Във вторник денят ще е слънчев и горещ с температури от 27 до 32 градуса. Най-високи температури се очакват в западната част на Дунавската равнина и по долината на река Струма.

Следобед от север облачността ще започне да се увеличава. По-късно и привечер в Северозападна България ще се образуват първите купесто-дъждовни облаци с потенциал за валежи с гръмотевични бури и риск от градушка.

През нощта и в сряда от север на юг ще превали почти над цялата страна - чести, краткотрайни, временно интензивни валежи с гръмотевици. Ще се усили вятърът и много райони поривите ще са със скорост над 50 километра в час.

Ще нахлува по-студен въздух, а температурите ще се понижават. В сряда дневните стойности ще са в широки граници от 17 до 27 градуса.

В четвъртък на запад ще е слънчево, на изток все още ще има остатъчна облачност, но без валежи. До събота времето ще е спокойно, с много слънце, без валежи и с повишаващи се дневни температури. Едва в неделя отново се очаква да премине нестабилен студен фронт с краткотраен валеж и гръмотевична активност.