Затварят Триажният кабинет в Дупница от началото на юни

   Областният управител инж. Александър Пандурски проведе работна среща с директорите на здравните институции и болничните заведения от област Кюстендил. В срещата се включиха директорите на БЧК, РЗОК, РЗИ, ЦСМП, МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, град Кюстендил и МБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. Дупница.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков информира, че Министерство на здравеопазването е осигурило достатъчно количества от ваксините „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен“ и „Астра Зенека“ и всеки гражданин, който желае да са имунизира, може да избере с каква ваксина да го направи. Докладвано бе, че до вчерашна дата /27 май/ общо поставените дози в област Кюстендил са 23 519. С първа доза са имунизирани 14 103, а лицата със завършена имунизация са 9416. Д-р Величков информира, че през вчерашния ден са ваксинирани 495 лица, което е поставило област Кюстендил на едно от първите места в страната по брой имунизирани лица в рамките на деня.
 
Пред областния управител от РЗИ – Кюстендил представиха и данни относно обстановката в областта от началото на пандемията до този момент: общият брой на диагностицираните лица е 8944, в момента под карантина са 246, на домашно лечение са 145, битката с Ковид-19 са загубили 145 души, излекувани са 8294, а 21 080 души са били под карантина от началото на пандемията. 

Д-р Златко Величков информира също, че лични предпазни средства има в достатъчно количество на склад и при заявка се предават своевременно на болничните заведения. Граничният здравен контрол продължава да се осъществява, съгласно заповедта на МЗ. Върви кампания по ваксиниране на заетите в туристическия бизнес и се организират срещи с медиаторите в ромските махали относно имунизацията.

По време на срещата директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев отбеляза, че се наблюдава нормализиране на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 и тенденцията е в добра посока. Той изказа мнение, че финансовата помощ към здравните заведения трябва да продължи до пълно нормализиране на обстановката. Д-р Котев отбеляза, че голяма част от хората с хронични заболявания са избягвали профилактичните посещения в лечебни заведения от страх да не се заразят, което е довело до усложняване на общото им състояние, а това влияе на стойността на клиничните пътеки за лечение.

Директорът на ЦСМП – Кюстендил д-р Албена Рапатинска сподели, че се наблюдава успокоявана на обстановката от гледна точка на спешната медицинска помощ. Екипите имат всичко необходимо за справяне със ситуацията, отбеляза тя. Бе посочено също, че автопаркът е обновен, работи се по изграждането на два нови центъра, а останалите се обновяват. 

По време на работната среща в Областна управа директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков сподели мнение, че голяма част от населението са се срещнали с вируса безсимптомно през последната половин година и се надява нивото на имунитет сред населението да е високо. „Ако този имунитет е стабилен и се задържи по-дълго, през есента е възможно да няма кризисна ситуация. Опасност идва от навлизането в страната на нови варианти на вируса, към които изграденият имунитет да бъде безполезен“, посочи той. Д-р Величков определи финансирането на болничните заведения последната една година като адекватно, с оглед обезпечаването с консумативи и материали. 

Д-р Крум Бонев заяви, че ковид обстановката в Общинската болница в град Дупница е спокойна. Има обезпечаване на консумативи и материали за следващите 3 месеца. Взето е съвместно решение с Община Дупница Триажният кабинет да бъде затворен от началото на следващия месец, поради отпаднала необходимост. 

По време на работната среща с областния управител инж. Александър Пандурски д-р Кацарска сподели, че ролята на БЧК по време на пандемията е насочена главно към хуманитарната дейност. „Подсигурявани са хранителни продукти, лекарства, почистващи материали. Очаква се възобновяване в раздаването на хранителни продукти, финансирано със средства по оперативна програма“, отбеляза д-р Кацарска. Дейността на БЧК се извършва главно от доброволци, а те попадат в рискова група, което е довело до пълно поемане на отговорностите от щатния персонал на организацията. Д-р Кацарска изрази благодарност към кметовете на населените места в областта, които винаги са се отзовавали и оказвали подкрепа при осъществяване на хуманитарната дейност.