Западът осъди нахлуването в Украйна

   Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото военно нападение срещу Украйна, заяви американският президент Джо Байдън. Той предупреди, че руските действия ще доведат до катастрофална загуба на живота на много хора. Байдън ще участва във виртуалната среща на лидерите на Г-7 - Съединените щати, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония по-късно днес.

Очаква се американският президент да направи обръщение към нацията, за да очертае последствията, които ще понесе Русия заради започналата военна операция в Украйна.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците ще се съберат, за да обсъдят отговор на руските агресивни действия. "Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко възможно, за да защити съюзниците си", подчерта той.

Столтенберг категорично осъди "безразсъдната и непредизвикана атака срещу Украйна, която поставя на риск живота на много цивилни хора". "Въпреки многобройните ни призиви, Русия избра пътя на агресията срещу суверенна и независима страна. Това е сериозно нарушение на международното право и заплаха за евроатлантическата сигурност", заявява Столтенберг и призовава Русия да спре незабавно военните си действия.

"Категорично осъждаме неоправданата атака на Русия над Украйна. В тези тъмни часове, мислите ни са с невинните жени, мъже и деца на Украйна, докато те са изправени пред това непредизвикано нападение и страх за живота си. Ще държим Кремъл отговорен" - това е общ туит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския парламент Роберта Мецола, както и на върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Тази практика съществува от няколко дни и е израз на европейското единство срещу действията на Русия.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер написа кратко: "Стоим до Украйна".

"Трябва да си даваме сметка за най-мрачния сценарий - широкомащабна операция на Русия в Украйна в посока Киев. Важно е всички западни страни да останем единни в рамките на НАТО. Подкрепата ни за Алианса е безусловна", това пък написа белгийският премиер Александър де Кроо.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте категорично осъди нападението на Русия над Украйна и написа, че мислите му са с украинския народ.

Тази вечер предстои и извънредно заседание на европейските лидери. По-рано тази седмица бе приет пакет от санкции, включващ 351 депутати от руската Държавна Дума, гласували призива към президента Владимир Путин за признаването на т. н. Донецка  и Луганска народни републики . В списъка влизат и други 27 физически лица и организации.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „потресен от ужасяващите събития в Украйна и че руският президент Владимир Путин е „избрал пътя на кръвопролитието и на унищожението с предприемането на тази непровокирана атака“. Той допълни, че е говорил с украинския президент Зеленски и е обещал решителни действия от страна на Великобритания и съюзниците. По-рано външният министър на Великобритания Лиз Тръс написа в Туитър, че „категорично осъжда ужасното, непровокирано нападание“ на Путин срещу народа на Украйна. Тя подчерта, че Великобритания е до Украйна и ще последва съвместен отговор със западните й съюзници на този ужасен акт на агресия. Министърът на отбраната Бен Уолъс нарече действията на Русия „чиста агресия срещу демократична държава“. „Въпреки усилията на международната общност Русия избра конфликта. Никой не може да бъде заблуден от фалшивите приказки на Кремъл“, изтъкна Уолъс. Министърът на отбраната допълни, че според него Путин мисли, че „със завземането на територия ще гарантира нaследството, което ще остави, но това далеч няма да бъде целеният от него ефект“. Всеки момент се очаква да се събере на извънредно заседание Комитетът за кризисни ситуации „Кобра“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова Русия да преустанови незабавно всички враждебни и провокативни действия срещу Украйна и да изтегли всички военни и съпътстващи сили.  Канада ще предприеме допълнителни действия за възпиране на руската агресия, увери Трюдо.

Европейската агенция за авиационна сигурност предупреди авиокомпаниите да не извършват полети в района на Украйна и да проявяват изключителна предпазливост във въздушното пространство в района на руско-украинската и беларуско-украинската граница. 

„Решението на Руската федерация да признае така наречената "независимост" на Донецка и Луганска област и последвалите действия са нарушения на териториалната цялост и суверенитет на Украйна и са несъвместими с принципите в Хартата на Обединените нации“, заяви и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.