„Задържане под стража“ на обвиняем в опит да излезе през ГКПП Гюешево, укрит в багажника на лек автомобил

   Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 24- годишния Иван С. от гр. Бургас взе Районен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Светослав Петров. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 279, ал.1, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК, за това че на 26.06.2021 г., около 19 ч. на ГКПП Гюешево е направил опит да излезе през границата на страната за Република Северна Македония без разрешение на надлежните органи на властта, укрит в багажник на лек автомобил.

Повдигнатото обвинение е за извършване на престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Видно от събраните на този ранен етап от разследването доказателства, може да се приеме, че обвинението не е разколебано. Наличието на реалната опасност обвиняемият да се укрие е обосновано от обстоятелството, че същият към момента е осъждан, с наложено наказание „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 3 години. Деянието по настоящето производство, при евентуалната му доказаност е извършено в изпитателния срок по предходното осъждане. Данните, че обвиняемият се е укривал в багажника на автомобила на свидетеля Александър К., водят до извод, че Иван С. може да се укрие, ако му бъде взета по- лека мярка от „Задържане под стража“, пише в мотивите на Районен съд – Кюстендил.

Определението, с което по отношение на 24 - годишния мъж от Бургас е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест , в 3- дневен срок, пред Окръжен съд - Кюстендил.

Водачът на лекия автомобил Александър К. / на 35 години, с българско и македонско гражданство / се призна за виновен в това, че на посочена дата е направил опит да преведе през границата на страната за Република Северна Македония лицето Иван С., без разрешение на надлежните органи на властта, като е използвано МПС, деянието е останало недовършено, поради независещи от волята му причини – престъпление по чл. 280, ал.2, т.4, във вр. с ал.1, пр.1, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК. Районен съд – Кюстендил одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата на обвиняемия Александър К., като му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.