Задържане под стража на обвинения за блудство с малолетно момиче  и на обвиняемия за незаконно преминаване на границата

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди взетите от РС – Дупница и РС – Кюстендил мерки за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на обвиняем за блудство с малолетно момиче и на обвиняем за незаконно преминаване на границата със Р. Северна Македония. Съдът отхвърли жалбите на обвиняемите срещу определенията на районните съдилища, с искания за по- леки мерки, като неоснователни.

Ангел Ш.  е обвинен за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 1 от НК. Досъдебното производство срещу 34-годишния мъж е започнало за това, че на 02.02.2021 г., в частен дом в град Рила, в Кюстендилска област, извършил блудствени действия спрямо момиче, ненавършило 14-годишна възраст. 

Налице са всички законови изисквания за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършен на посоченото престъпление. Многократно е осъждан за престъпления от общ характер. Живее в съседство с пострадалото дете и е налице реална опасност да се укрие или извърши престъпление, посочва в мотивите си Окръжен съд – Кюстендил. Определението е окончателно.

Джелал М. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.279, ал.1 от НК, за това че на 05.02.2021 г. в района на село Ветрен, община Невестино, е влязъл през границата на страната от Република Северна Македония, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Случаят е немаловажен и деянието е извършено в условията на повторност. Обвиняемият има забрана за пребиваване в Република България и е бил осъждан в миналото за същото деяние, осъществено на същото място.  

Съдът счете, че е налице обоснованото предположение за авторство на деянието, както и, че има опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Определението е окончателно.