За пет дни: 208 новодиагностицирани с ковид в червената зона на област Кюстендил

   Областният оперативен щаб за борба с коронавируса в Кюстендил проведе заседание, по време на което ангажираните институции докладваха актуалната епидемиологична обстановка, както и хода на ваксинационния процес в областта.  В заседанието се включиха областният управител инж. Александър Пандурски и неговият заместник инж. Георги Илинов.

    
Пред членовете на Щаба подробна информация за епидемиологичната обстановка в Кюстендилска област представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков: „Намираме се в червената зона според класификацията на МЗ. Общо диагностицираните от началото на пандемията в нашата област са 10 276. Под карантина в момента са 886, а с изтекла са 26 214 души. Диагностицирани и на домашно лечение към днешна дата са 552-ма. Излекувани от коронавирусната инфекция са 9 113, а починали – 519.“ Той посочи, че от 27 септември до днешна дата в област Кюстендил са диагностицирани общо 208 човека.
    
Д-р Величков даде актуална информация и за ваксинираните лица на територията на областта: „Дотук са поставени общо 46 448 ваксини. С първа доза – 26 020, а с втора доза – 20 409. За периода от 27-ми до 30 септември са приложени 526 дози, което бележи спад във ваксинационния процес. По възрастови групи за тази седмица са: между 45 и 65 г. са ваксинирани 147 човека, над 65 г. – 90, лекари – 9, фармацевти – 1, педагогически специалисти – 5. Област Кюстендил е в първите 4 области в страната по ваксиниране“, уточни още д-р Величков.
     По данни на РЗИ на територията на областта тази седмица са извършени общо 132 проверки във връзка със спазването на епидемиологичните мерки. РЗИ – Кюстендил е извършило 62 проверки, МВР – 49, БАБХ – 21. „Осъществява се 24-часов граничен здравен контрол на двете КПП-та. На територията на област Кюстендил бяха открити и две ковид зони – в Кюстендил и в Дупница“, обясни д-р Величков. „Вчера, на церемония в Министерство на здравеопазването двете дирекции към РЗИ – Кюстендил – „Надзор над заразните болести“ и „Обществено здраве“, бяха наградени с плакет и грамота за постигнати високи успехи в борбата с пандемията от Ковид-19“, сподели директорът на РЗИ.
    
Пред Областния оперативен щаб представители на трите болници в областта дадоха актуална информация относно обстановката в ковид отделенията. Д-р Александър Величков изказа опасения, че картината може динамично да се промени след 10 дни, заради големия брой ежедневно новозаразени. Според него, вероятно е на ден да бъдат хоспиталиизрани по 10 души в болничните заведения. Той заяви, че това се взема предвид, има осигурените легла и възможност да се посрещне нова вълна. 90 са осигурените легла в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил, като 9 от тях са реанимационни. Общинската болница в Дупница разполага с 43 легла за неусложнено болни и 5 легла в реанимация. Д-р Крум Бонев изказа впечатление, че възрастта на заболелите сега е по-ниска в сравнение с предишните периоди. Към РЗОК е пуснато искане леглата в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница да бъдат увеличени с още 10 и да станат 40 общо. Д-р Матей Попниколов припомни, че от 23 септември към Медицинския център в болницата е отворена Ковид зона, която ще обслужва жителите на Дупнишка община и на общините Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Рила и Кочериново. „Това ще помогне доста, за да се прецени състоянието на болните и да се реши чисто медицински кога то се влошава, трябва ли да се постъпи в болница или може да се продължи лечението вкъщи. Социалният аспект е, че хората, преминали през ковид, ще могат да ползват безплатни лекарства при лечението в домашни условия“, обобщи д-р Матей Попниколов.
      
По време на заседанието актуална информация относно ситуацията в училищата представи началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева-Николова. С пълен ваксинационен цикъл са 493 учители от 1354 педагогически специалисти; 176 непедагогически специалисти от 662-ма, има и 111 ученици с пълна ваксинационна схема. Към момента, поради карантиниране, 14 паралелки са преминали в обучение от разстояние. За 10 от паралелките карантината изтича на 3 октомври, а на останалите - на 4, 6 и 7  октомври. Общият брой на децата, които са в обучение от разстояние, е 244, като 181 са карантинираните като контактни.
    
„Надявам се да сме наистина в платото и да задържаме броя на заболелите. Добрата новина е, че и в двете открити ковид зони в Кюстендил и в Дупница болните ще могат да бъдат безплатно преглеждани и лекувани“, коментира областният управител инж. Александър Пандурски. Той призова всички публични институции и медицински лица да се включат активно в имунизационната кампания, за да бъде обществото максимално защитено. Инж. Пандурски отново изказа благодарност за усилията на хората от първа линия и на всички, които се борят с ковид пандемията.