Воден скиор и плувец спаси богоявленския кръст в Дупница!

   22-годишният Васил Николов спаси богоявленския кръст от водите на река Джерман в Дупница на Йордановден. Дупничанинът е спортист и се занимава основно с водни ски и плуване. 

Както стана традиция през последните години, разпятието бе хвърлено от Наковия мост в града. Смелчаците, които влязоха в студените води, бяха 37 на брой. Те се потопиха в река Джерман и играха мъжко хоро под съпровода на патриотични песни и скандираха „Българи юнаци“, повече от 30 минути преди кръстът да бъде хвърлен. Повечето от младите мъже бяха с блузи, на които имаше народна шевица, а някои от тях гордо вееха българския трибагреник. Ритуалът беше наблюдават от стотици дупничани, които с възгласи и аплодисменти окуражаваха смелите си съграждани. 

Преди хвърлянето на кръста  бе отслужена празнична Света литургия в църквата „Покров на Пресвета Богородица“. С литийно шествие архиерейският наместник Отец Георги Паликарски поведе миряните към моста при река Джерман. С високо вдигнати църковни хоругви, менче с китка и светия кръст в съслужение до него бяха отците Илия Дичев, Добри Добрев,  Петър Очков и Ивайло.

„Много съм щастлив, че успях да хвана кръста тази година! Правя го в последните 5 години и се радвам, че извадих кръста сега. Мотивацията ми да вляза в студените води е всичко това, което виждате – хората, музиката, знамената, патриотичния дух. Благодаря на всички за вниманието! Пожелавам на дупничани да са живи и здрави и да имат много късмет през новата година!“, каза веднага, след като излезе от водата Васил Николов. 

Той се похвали, че е имал рожден ден преди два дни. В момента младият мъж е втора година студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, като същевременно и работи. Васил се надява, след като завърши образованието си да стане учител по физическо възпитание и спорт. Той е вярващ християнин и сподели, че неведнъж Бог му е пращал знаци. Васил Николов остана дълго време мокър и не отказа снимка с нито едно детенце, пожелало да запечати спомени от днешния Йордановден. „Ще се прибера, ще се преоблека, ще се стопля набързо и отивам към църквата. Такава е традицията и всичко ще спазя”, сподели на изпроводяк усмихнатия и щастлив  Васил Николов. За втора поредна година в ледените води нагази и ученикът от СЕУ „Паисий Хилендарски” Георги Панайотов. Седмокласникът бе най-малкият участник в надпреварата за спасяването на символа на християнската вяра. Редом до него бе и учителят по физическо възпитание и спорт от същото училище  Йордан Гергинов.Навръх имения си ден той нагази в студените води на Джерман за здраве и благополучие на своето семейство и съграждани.