(ВИДЕО) Лидерът на ГЕРБ –Дупница: Сенчести структури са заплашвали хора и бизнес, ако работят за ГЕРБ по време на изборите

   „ГЕРБ е безапелационен победител в Дупница. Резултатите показват, че в самия град имаме 31.6%, а в селата 30% от гласувалите, което е среден резултат от 31.5%. Това отново ни отрежда шампионската позиция, с около 5% повече от националния резултат, което е повод за гордост на местната структура.Това съобщи по време на пресконференция лидерът на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов, който  отчете резултатите на коалиция ГЕРБ-СДС в областта.

„Анализът казва, че въпреки усилията на опонентите, въпреки крясъците и истеричната на моменти кампания, ние сме успели да достигнем до максимално широк кръг избиратели, или поне там, където се целяхме да достигнем. Нещо повече, ние успяхме да увеличим разликата пред втория от 1 700 гласа през 2017 година на близо 2 200 гласа днес на територията на община Дупница. Искам да отчета изключително доброто представяне във всички останали общини в Кюстендилска област, особено в община Кюстендил. Поздравления за всички колеги. По никакъв начин не мога да кажа, че резултатът беше постигнат лесно. Стотици хора, наши съмишленици, членове и симпатизанти, положиха неимоверни усилия, за да достигнем максимален кръг избиратели. Може би успяхме да концентрираме усилията на изключително качествени хора в може би най-силната във всички парламентарни избори досега наша листа. Показателно в случая е броя събрани преференции от кандидатите като цяло. Те са близо 10 300 , което е безпрецедентно. Това означава, че те са ценени не само като професионалисти, личности, а и като капацитети, които биха могли да помогнат на региона“, коментира лидерът на ГЕРБ-Дупница. 

 По думите му кампанията е протекла изключително умерено и през цялото време от партията са се опитвали да бъдат максимално почтени и честни с хората. 
 „Не обидихме никой от опонентите си, което е изключително голяма заслуга. Като цяло това беше една позитивна кампания, която достигна до много хора, благодарение на кандидат депутатите и всички наши членове и симпатизанти. Поздравявам ги за това, че те не се спряха в тази сложна епидемиологична обстановка. Всеки от кандидатите се срещаше на местата, откъдето беше издигнат.Правеха се срещи поединично или с малки групи хора, за да се обясни за какво работим и какво ще целим в следващия мандат. Очевидно този подход беше оценен от избирателите, за което благодаря от сърце“, каза още Ивайло Константинов. 

 Той отчете и негативните моменти в изминалата предизборна кампания:
 „Като започнем от незначителните случаи като лепенки върху лицата на нашите кандидати в Дупница, минем през боядисването на билбордовете в Кюстендил и не толкова незначителните факти за заплашвани хора. Техният живот и здраве и бизнеса им са били заплашвани от сенчести структури, ако работят или агитират за ГЕРБ. Не си позволихме да занимаваме с това широката общественост, но сме информирали и прокуратурата, и вътрешния министър, и премиера лично. Така че службите работят по тези случаи. Има и свидетели, които ще бъдат използвани в рамките на това разследване. Друго нещо, което изнерви кампанията е безкрайното спамене. Не знам как разбират кампанията част от опонентите ни и защо бяха решили всъщност, че това е битка на тролове. Но сме свидетели на една неимоверна война, която се разрази в мрежата и не знам това на кой и какъв позитив ще донесе. Факт е, че на нас донесе само положителен такъв“.

 Председателят на местната структура на ГЕРБ отговори и на Първан Дангов, който беше кандидат за народен представител от листата на БСП за България. 
 „По примера на своята вдъхновителка, г-жа Мая Костинбродска, той се опита „да хвърли бомба” в публичното пространство на Дупница. Не знам точно какво целеше с тази бомба, но така или иначе се случи, очевидно е имал някаква цел. Тази бомба не беше свързана с това той да представи платформа, политика, или някакъв ангажимент за свършване на конкретна задача за своите съграждани. Не беше свързана дори и с тяхната предизборна програма, макар и на моменти утопична. Не беше свързана и с инвестиции, здравеопазване, образование. Жалко. Не беше дори свързана с обяснение на теми, които аз зададох малко преди началото на кампанията. Тогава аз попитах уважаемия г-н Дангов вярно ли е всъщност, че е откраднал парите за старческия дом, който не съществува. Той беше открит от него и от г-жа Масларова. Попитах го също така къде са парите за непостроената подпорна стена на улица „Рилски манастир“. Попитах го и къде са парите са непостроената морга. Попитах го какво направи като поставен кмет от братя Галеви в мандата 2003-2007, дали заби два кола някъде, или постави две улични лампи за осветление. Но не получих отговор, мълчание. Мислех, че „бомбата” поне ще е свързана с това да обясни, че апартамента на дъщеря му не е десет пъти по-скъп от къщата на нашия заместник-кмет, която дори не е негова, а на баба му и дядо му. Но и това не обясни. Знаехме, че ще има бомба, защото знаем кои са учителите му. Очаквахме бомбата да бъде поне това да представи доказателства, които аз поисках в началото на март месец, затова, че ГЕРБ сме крадлива шайка. Не, и това не беше. Очаквах, че бомбата ще бъде насочена към някой от опонентите му, защото е ясно, че в наше лице съзира основните такива. Не, бомбата беше насочена към мен. Ни в клин, ни в ръкав. Не знам защо трябваше да бъде към мен, аз не съм кандидат за депутат. Явно той и съветниците му така са решили. А каква беше бомбата? Тя беше, че „Ивкони дължи на държавата 22 млн. лева през фирмата си „УНИ ИНВЕСТМЪНТ“. И аз какво да направя в този случай? Този каза „нека обясни на обществеността“. И аз обяснявам“, коментира той. 
Ивайло Константинов представи пред медиите официално удостоверение от НАП, в което пише, че „УНИ ИНВЕСТМЪНТ“ няма задължения.

„Уверявам, както широката общественост, както вас, така и г-н Дангов, че тази фирма и никоя моя фирма никога не е имала данъчни задължения. Представям и удостоверение от Българска народна банка, извадка от Кредитния регистър, където пише, че „УНИ ИНВЕСТМЪНТ“ има 0 задължения, както към банки, така и към лизинги и всякакви други кредитни институции, или частни лица. И както се казва: Ами сега? Пет минути слава и петно за цял живот. В този случай не знам какво да кажа. Може би другаря Дангов бавно разбира и бавно схваща и затова ще повторя за него: Другарю Дангов, никоя фирма на „Ивкони“ не дължи стотинка на държавата и никога не е дължала. Ето до документа, ето го удостоверението от кредитния регистър. Ако не разбирате, ще Ви го изпратя по пощата“, допълни председателят на ГЕРБ-Дупница.

 Той коментира друго твърдение на Първан Дангов, а именно, че „Ивкони бил бенефициент по програми“:
 „Ивкони“ и всички, свързани с него фирми, никога, никога не са усвоили една стотинка грантов ресурс. Това нещо може да бъде проверено през всички публични регистри. В едно от старите му изявления той твърдеше, че „Ивкони“ прехвърля фирми на клошари“. Абе, другарю Дангов, вземете и питайте първия срещнат юрист на улицата, че фирма със задължения не може да бъде прехвърляна. Категорично заявявам, че никога през живота си не съм прехвърлял фирма със задължения на когото и да било“, добави председателят на ГЕРБ-Дупница. 

 На свой ред той зададе няколко въпроси към Първан Дангов:
 „Както аз показвам тези удостоверения, нека той излезе и да покаже какви точно средства е платил като данъци на държавата. Защото аз във всеки един момент мога да покажа, че в последните 10 години аз, като физическо лице и всички свързани с мои фирми, сме платили над 50 милиона лева в хазната, което е средно 5 милиона годишно. Това са преки косвени данъци и осигуровки. Този морален стожер на дупнишката демокрация да излезе и да покаже с както точно е бил в полза на обществото, за което претендира, че е негов говорител. В една от многобройните си изяви той твърди, че скъпият апартамент на пъпа на София, може да си позволи, защото дейността, която упражнява, е много печеливша. Лъже по време на това интервю, или лъже НАП? Защото неговата дейност в последните няколко години е губеща в декларациите му пред НАП. И ако е така, кой краде данъци от държавата? Ивкони, или той? И затова ще питам, докато не си покаже декларациите, както аз си показвам моите. Сигурно ще си зададете въпроса къде беше този човек 10 години. Беше в Дупница. Но нямаше покровители. Сега пак е в Дупница, но има покровители, които са сенчести структури. Разликата е в това, което виждате. В заключение за този човек кажа само едно: Аристотел е казал, че само глупакът прави една грешка два пъти. Предстоят му тежки дни, толерантността е до един момент. По темата работи една от големите адвокатски кантори в София“.

Ивайло Константинов благодари на всички останали опоненти, които са били достойни и са се държали коректно. 
„Благодаря на колегите от листата на „Има такъв народ“ и „Да, България“, които бяха безупречни. Благодаря и на всички останали. Ако дупнишкият модел е Дангов, то този модел е провален. Поздравления за неговата доайенка г-жа Нинова, но с такива хора ще закрият тази партия. Аз приветствам този човек да е мой опонент. Ниска топка си, Дангов, ниска“, завърши изказването си той.