В частната болница в Дупница ще тестват и издават зелен сертификат за хора с висок брой антитела

   От понеделник лабораторията на частната болница „Св.Иван Рилски” 2003 ще тества  и  издават зелен сертификат за хора с доказано наличие на висок брой антитела за коронавирус, съобщиха от лечебното заведение. Те ще се правят съобразно всички изисквания на Министерство на здравеопазването. При доказан резултат над 150 международни единици на милилитър ще бъде издаван документ и  QR код, които ще важат за 90 дни, но само  на територията на България.  Резултатите ще бъдат готови в рамките на същия ден, ако тестовете  са направени в ранните сутрешни часове. 

Има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Първата група:
Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:
Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:
Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела.