Успешен сезон отчетоха археолозите, проучвали средновековната църква край с. Червен брег

   Успешен сезон отчетоха археолозите, проучвали Ранно-християнската базилика при средновековна църква "Свето Възнесение Господне"-"Свети Спас" при село Червен брег. Потвърди се хипотезата, че се касае за ранно-християнска базилика, в централната част на която е построена средновековна църква. Потвърди се и че абсидата е преизползвана в средновековния период, обясни научният ръководител Светла Петрова от НАИМ-БАН. 


   „Това е уникален комплекс, защото се преизползват основни части от по-късна епоха, а самата църква е уникална по своята градежна структура”, изтъкна доктор Петрова по време на специална презентация, посветена на днешния Ден на археолога.

  

   Директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска пък обясни, че с малко, но постоянно финансиране обектът вече е почти проучен. Средствата са осигурени от програмата за целеви проучвания на Министерството на културата с дофинансиране от Община Дупница. За следващия сезон се предвиждат проучвания на базиликата в източна посока и основен проект за консервация и реставрация.