Учители и членове на синдикални организации дадоха своята подкрепа за кандидатите от ГЕРБ – СДС

   Учители и членове на синдикални организации дадоха своята категорична подкрепа за кандидатите от листата на ГЕРБ – СДС в област Кюстендил. По инициатива на синдикалните дружества и членове се проведе среща с участието на водача Христо Терзийски и кандидат-депутатите Михаела Крумова и Анелия Любенова. Срещата уважи и областният координатор на политическата сила Даниел Данчев. 

„Ние сме доволни от това управление на ГЕРБ. Важно бе материално-техническата база да бъде подобрена в училищата – да се направят нови спортни зали, площадки, да се закупят нови компютри, нови учебници, да се обогатят кабинетите. Три пъти бяха увеличавани и учителските заплати. Сега вие имате нужда от нас, затова показваме категоричната си подкрепата към ГЕРБ – СДС в този момент“, заяви Петър Кашкин - български учител и синдикален представител. 
        
В хода на срещата експертите от сферата на образованието и кандидатите за народни представители дискутираха теми, свързани с иновативното обучение, материално-техническата база, демографската криза. Бяха дадени и много предложения, сред които: да се увеличи еднократната помощ за първо и второ дете; да се подкрепят младите семейства, като детските градини да бъдат без такси и за намаляване ставката на ДДС за детски стоки и храна.
       
Водачът на листата Христо Терзийски бе категоричен, че за едно общество може да се съди по статута на учителя. „Въпреки, че още от Възраждането  народът ни се е прекланял пред "даскала", години наред преподавателското съсловие у нас бе изтласквано в социалната периферия - и като авторитет, и като доходи. Ние сложихме край на това. Удвояването на учителските заплати в рамките на нашия мандат бе само един от инструментите в приоритета  "образование". Но това е важно отношение към хората, на които е поверено най-важното - обучението на българските деца. Затова, ако получим отново доверието на избирателите, се ангажираме да продължим да увеличаваме възнагражденията в сектора с темп, изпреварващ увеличението на средната заплата за страната“, заяви Христо Терзийски. 
       
Третата в листата на ГЕРБ – СДС Михаела Крумова отбеляза, че присъства на срещата най-вече в качеството си на родител и майка, и благодари на всички учители за това, което правят за децата. „Благодаря ви, че учите децата ни да мислят – това е най-важното, за да могат да се справят в реалния живот. Затова е и много важно изграждането на добро партньорство между родители и учители“, подчерта Крумова. Тя припомни, че е имало един доста дълъг период от време, през който българският учител е бил подценяван и не е получавал достойно възнаграждение. „Мисля, че последните години в тази посока се направи голяма крачка и се положи началото на една добра реформа“, отбеляза Михаела Крумова. 
      
Кандидатът за народен представител Анелия Любенова, на която част от професионалния път е преминал в сферата на образованието, бе категорична, че за ГЕРБ – СДС един от най-важните фактори за добро образование са учителите. „Ако имаме добре мотивирани учители, ще имаме и добро образование и ще живеем в проспериращо общество. Правителството на ГЕРБ изпълни ангажимента, поет през 2017 г. - да увеличи двойно заплатата на учителите. Заплатата на начинаещ млад учител е 1260 лв., а средната заплата е 1700 лв.“, припомни Анелия Любенова. Тя обясни, че Коалицията поема ангажимент средната заплата до 2025 г. да стане 2500 лв. „Ще се освободят от такси всички деца в предучилищна възраст, с цел да се намали отпадащите ученици от 7-ми и 8-ми клас“, каза Любенова. „Основен наш приоритет е да имаме образовани млади хора, които имат ясни цели, знания и умения за своето развитие на пазара на труда. Ще го постигнем с устойчивост на политиката за отваряне на системата на образованието към работодателите“, посочи четвъртата в листата на ГЕРБ – СДС Анелия Любенова. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!