Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Дупница гостуваха в Съдебната палата и облякоха тоги в Ден на отворените врати

   Районен съд - Дупница, съвместно с Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, проведоха Ден на отворените врати. Гости бяха ученици от 4- те класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дупница, които проявиха интерес да гостуват в Съдебната палата в града. Съдия Миглена Кавалова и прокурор Марияна Кожухарова посрещнаха малките си гости в една от съдебните зали, запознаха децата с професиите – прокурор, съдия, адвокат. Разказаха им за своята работа по граждански, административни и наказателни дела, както и, че в съдебната зала, всеки участник в съдебния процес има определено място. Децата научиха „Кой, кой е в съда?“, че съдиите носят черни тоги, а прокурорите – червени. За тях бе интересно се облекат с тоги и да седнат на местата на съдебния състав в залата. Благодарение на Съюза на съдиите в България, Окръжен съд – Кюстендил разполага с детски тоги, които бяха предоставени за Денят на отворените врати. Специално внимание бе обърнато на децата за опасностите, които крие интернет за тях и за възможните вреди. Прокурор Марияна Кожухарова акцентира на работата на прокурора, на т . нар. „държавно обвинение“ и на търсенето на доказателства за разкриване на престъпленията. Тя призова децата да сигнализират винаги, когато са станали свидетели на престъпление.

Гостите разбраха, че Съдът е мястото, където трябва да тържествуват Правдата и Справедливостта! Децата отговаряха на въпросите на съдия Кавалова и прокурор Кожухарова и от своя страна задаваха много въпроси, а най- активните получиха като подарък основният закон в страната – Конституцията на Република България.

Срещата се превърна и в част и от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”

Всеки един от учениците получи от образователните дипляни на ВСС. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дупница е оформено специално Информационно табло с образователните плакати и брошури на ВСС.
Благодарим за партньорството на педагогическият съветник Лидия Баракова, класните ръководители на 4- те класове – Екатерина Дончева, Надка Бандрова и Снежана Шимова, както и на учителите от целодневната форма на обучение на децата- Йорданка Стамова и Лили Стоянова.